Válečný veterán Iraklij Levanovič Kandareli, který je od roku 1974 čestným...

Válečný veterán Iraklij Levanovič Kandareli, který je od roku 1974 čestným občanem Opavy. | foto: archiv města Opavy

Válečný veterán žijící v Gruzii trpí nouzí. Opava mu proto přispívá

  • 9
Na jaře v roce 1945 pomáhal osvobodit Opavu, teď slezská metropole i její obyvatelé pomáhají jemu. Třiadevadesátiletý válečný veterán Iraklij Levanovič Kandareli o předešlém víkendu převzal desetitisícový finanční dar města i šest tisíc od občanů Opavy a Ostravy. Peníze mu pomůžou především při nákupu léků.

Bývalý sovětský voják a plukovník v záloze žije v gruzínském městě Gori, asi pětaosmdesát kilometrů od Tbilisi.

„Jsem téměř hluchý a slepý, žiji sám bez jakéhokoliv zájmu okolí. Můj zdravotní stav se stále zhoršuje,“ napsal Kandareli, jenž v listopadu oslaví čtyřiadevadesát let, v zatím posledním dopise. Opava je s ním v pravidelném písemném styku.

„Podle informací, které máme, jsou v Gruzii finanční náklady na bydlení a stravu přibližně stejné jako u nás. Pan Kandareli, válečný veterán a hrdina, přitom pobírá důchod v měsíční výši zhruba 2 850 korun. Žije opravdu v nuzných podmínkách,“ uvedl tajemník města Tomáš Elis.

Opava válečného veterána podporuje už téměř dvacet let

Plukovník má jediného syna, ten však žije až na Ukrajině. Město Opava vojáka, který se aktivně účastnil osvobozovacích bojů, podporuje už téměř dvacet let.

„Je to jediný žijící čestný občan Opavy. V posledních letech jsme mu posílali každé dva roky dvacet tisíc korun, teď radní rozhodli, že mu budeme posílat deset tisíc každoročně,“ uvedla mluvčí Opavy Lada Dobrovolná.

Na doručení peněz město letos využilo opavského poslance Václava Klučku. „Protože pan Kandareli nemá zřízený bankovní účet a vzhledem ke svému věku si není schopen peníze vyzvednout například na vzdálené poště, vždy volíme přímé předání. Pan poslanec Klučka byl na pracovní návštěvě Gruzie,“ doplnila Dobrovolná.

Klučka dar předával v doprovodu českého velvyslance v Gruzii Tomáše Pernického a vojenského a leteckého přidělence Štefana Grivalského. Převzetí celkové částky 645 amerických dolarů stvrdil Iraklij Levanovič Kandareli svými podpisy na darovacích listinách a všem dárcům vyjádřil obrovský dík.

„Nemám slov, kterými bych poděkoval za citlivý zájem a za péči o mne. Opava jako by byla mou druhou vlastí,“ děkoval opakovaně i v dopisech.

Kandareli čestné občanství získal v roce 1974 s dalšími třemi sovětskými vojáky, kteří také pomáhali osvobozovat Opavu. Ti už ale nežijí.