Jako první v Moravskoslezském kraji otevřel Aquapark ve Frenštátě pod Radhoštěm. (25. května 2018) | foto: Adolf Horsinka

Do plavek. V Moravskoslezském kraji otevírají první koupaliště

  • 0
Konec žehrání na nepřízeň počasí, podle provozovatelů mnohých koupališť v kraji právě začíná letní sezona. Venkovní plovárny otevírají návštěvníkům, byť zpočátku na kratší dobu a se studenější vodou.

Jako první zahájil provoz už včera Aquapark ve Frenštátě pod Radhoštěm. „Že jsme první v kraji? To nevím, ale počasí už je pěkné, tak lidé určitě přijdou. Věříme v horké léto,“ komentoval vedoucí aquaparku Jiří Štefek. Návštěvnost první den vysoká nebyla, dala se počítat na desítky lidí. 

O víkendu mohou lidé zamířit na více míst. „Pokud vyjde počasí, tak otevíráme. Už se těšíme,“ hlásila Hana Ryšánková z ostravské společnosti Sareza, která provozuje dvě plovárny v Porubě, další v Zábřehu a čtvrté poblíž centra, a to známou Čapkárnu. „Žádné výrazné změny oproti loňsku nemáme,“ dodala Ryšánková s tím, že se mění jen platby pro vícečlenné rodiny.

Loňská sezona byla průměrná

Nyní otevírají například i v Havířově a ve Frýdku-Místku, o dva týdny později v Novém Jičíně a v Opavě. V Novém Jičíně výrazně renovovali zejména plochu okolo bazénů, například vyměnili trávník a nový je i beachvolejbalový kurt. „U nás žádné změny. Doufáme, že bude co nejlepší rok,“ poznamenal Petr Mikeska, správce opavského koupaliště. A vzpomenul loňskou sezonu. „Byla taková normální, průměrná. Ani hrůza, ani nic skvělého. Takže ta letošní by mohla být o něco lepší,“ přeje si. 

Na osvěžení na koupališti se těší i Anna Jaroňková z Havířova. A má radost z poměrně brzkého začátku. „Na Těrlicku nebo na Žermanicích je pořád hrozně studená voda, na koupališti čekám teplejší,“ zmínila přehrady v okolí města.

Počasí od koupání neodradí

Podle meteorologů bude koupajícím lidem přát počasí. „Většinou totiž bude slunečno, o víkendu okolo pětadvaceti stupňů. V první polovině příštího týdne se teploty dokonce zvýší a má být pětadvacet až třicet stupňů. Také foukat bude v kraji slabě,“ nastínil Roman Volný z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. 

Ani srážky až do středy koupání příliš neohrozí. „Občas se sice objeví bouřky, ale to má být spíše výjimečné,“ uklidnil meteorolog.