Nové ostravské centrum pomáhá lidem po mrtvici, úrazu a dalších problémech spojených s mozkem.

Nové ostravské centrum pomáhá lidem po mrtvici, úrazu a dalších problémech spojených s mozkem. | foto: Jiří Zerzoň

Úraz, mrtvice, skleróza. Nové centrum v Ostravě vrátí mozek do života

  • 1
V Ostravě vzniklo unikátní pracoviště, které pomáhá lidem s postižením mozku. Radim ze Vsetínska, táta dvou malých dětí, který trpěl částečnou ztrátou paměti po úrazu hlavy při nehodě na železnici, je jedním z prvních pacientů nového kognitivního centra, které je součástí fakultní nemocnice.

"Je to unikátní pracoviště, první svého druhu v kraji a svým rozsahem ojedinělé i v zemi. Nabízí odbornou pomoc lidem, kteří trpí například poruchami paměti či pozornosti následkem mozkové mrtvice nebo jiné nemoci, ale také úrazu," říká Tomáš Oborný, mluvčí Fakultní nemocnice v Ostravě.

Centrum je součástí neurologické kliniky nemocnice. Od poloviny ledna, kdy pracoviště vzniklo, lékaři vyšetřili asi 100 zájemců a zdravotní sestra Petra Szajterová odhaduje, že asi 40 z nich dochází na skupinové terapie.

Vstupní vyšetření stanoví typ léčby

 "Každý projde vstupním vyšetřením psychologickým i neurologickým. Podle výsledků lékaři sestaví plán kognitivních neboli poznávacích cvičení na tři měsíce. Pacient přichází dvakrát týdně a nejdéle hodinu absolvuje různá cvičení na počítači nebo vyplňuje úlohy na papíru. Dostává také domácí úkoly," líčí sestra.

Co centrum léčí

Kognitivní centrum se zabývá diagnostikou a léčbou poruch paměti, pozornosti nebo logických úvah a plánovacích činností, kterými trpí lidé s poškozeným mozkem po úrazu nebo nemoci.

Jde hlavně o pacienty po mozkové mrtvici či zánětu mozku, ale také o pacienty s roztroušenou sklerózou nebo v počátečním stadiu demence, třeba u Alzheimerovy nemoci. Centrum léčí poruchy mozku pravidelným tréninkem, který vede k obnovení jeho funkcí, například pomocí speciálního počítačového programu.

Lidé docházejí do centra na skupinové terapie dvakrát týdně po dobu tří měsíců. Nejdéle hodinu a půl tam plní různé úlohy. Tím stimulují postižená centra mozku.

Mnozí dospělí lidé se musí znovu učit podobně jako děti. To potvrzuje i paní Markéta, manželka Radima, kterého srazil vlak. "Když se vrátil z nemocnice, byl mimo realitu. Už v nemocnici s ním ale začali mozek trénovat a doma jsme pokračovali. Hrál například pexeso a maloval s naší čtyřletou dcerou. V lednu jsem ho pak začala vozit do ostravské fakultní nemocnice a za dva měsíce udělal obrovský pokrok. Jsem tím překvapená stejně jako skvělým přístupem tamních lékařů a sester," líčí žena.

Muž se chce brzy vrátit do práce

"Zpočátku jsem se rychle unavil, neudržel pozornost a nevzpomněl si ani na jména svých sousedů. Ale teď už je to jiné. Věřím, že se brzy zase vrátím do práce," těší se Radim, kterému se krátce před nehodou narodilo druhé dítě.

Vedoucí lékař kognitivního centra, které dosud v kraji chybělo, neurolog Pavel Ressner netají, že si přál vybudovat takové pracoviště ve fakultní nemocnici už dávno. Ale šest let pracoval jinde a vrátil se až letos v lednu, kdy už vznik centra prosadilo vedení kliniky.

Plastičtější mozek mají mladší, ženy a leváci

Nejvíc pacientů očekávají lékaři z řad postižených mrtvicí, ale největší efekt speciálního tréninku mozku očekávají u mladých pacientů po úrazech hlavy nebo s roztroušenou sklerózou.

"Obecně platí, že lepších výsledků mohou docílit mladí lidé než staří, protože jejich mozek je plastičtější, ale lépe jsou na tom také třeba ženy než muži a leváci než praváci," říká Ressner. "Mohou se na nás však obrátit všichni pacienti, kteří jsou soběstační, ale po jakékoli nemoci či úraze hlavy trpí poruchami paměti, pozornosti nebo se u nich projevují logické poruchy při plánování činnosti. Na každou poruchu máme jinou metodu cvičení, která může stav zlepšit."