(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Taxify už jezdí také v Ostravě, magistrát vyšle kontroly

  • 42
Estonská firma Taxify, která tři roky funguje v Praze, rozšířila minulý pátek své služby do dalších čtyř českých měst včetně Ostravy. Tamním taxikářům se to nelíbí.

„Ze zvědavosti jsem si stáhla jejich aplikaci a zkusila objednat auto. Na mapě v mobilu je vidět, kudy se ke mně vůz blíží a jak rychle dorazí. Nejdéle jsem čekala deset minut, nejméně tři minuty. Díky startovacím slevám teď službu využívám často. Jezdím totiž za pár korun, nebo dokonce i zadarmo,“ líčí zkušenost žena z Ostravy-Jihu.

„Je to nelegální,“ zlobí se na novou konkurenci jeden z místních taxikářů. „Podle zákona musí každý řidič taxi bez výjimky splnit určité podmínky, například složit zkoušky, mít taxametr, platit daně... Tahle firma, pro kterou jezdí převážně amatéři z řad studentů a dalších lidí bez licence, nemusí nic z toho. To není fér. Věřím, že až nebudou nabízet bonusy, skončí,“ dodal.

Magistrát chystá kontroly

O provoz alternativních taxislužeb se zajímá i šéf ostravského odboru dopravy Břetislav Glumbík.

„V Ostravě je registrovaných 279 provozovatelů taxislužby, kteří mají zaevidováno 352 vozidel. Mohou jezdit i v jiných městech. Nemusí sdělovat, jak nebo kde služby provozují, případně jaké aplikace využívají. Víme, že někteří používají aplikace Liftago nebo Hopin Taxi. Ty umožňují objednat si licencovaného dopravce s evidovaným vozidlem a průkazem řidiče taxislužby – na rozdíl od společností Uber či Taxify,“ uvedl Glumbík.

Podotkl, že o zahájení provozu Taxify v Ostravě se dozvěděl z médií.

„Jakoukoli přepravu osob za úplatu, která není provozována autem evidovaným dopravní úřadem a řidičem s oprávněním pro taxislužbu, považuje magistrát za nezákonnou. Chystáme kontroly osob, které nabízejí přepravní služby prostřednictvím aplikací,“ líčí. Jak mají kontroly vypadat, neupřesnil.

Jan Novosad za Taxify ale říká, že podnikají legálně a jednají s ministerstvem dopravy: „Aplikace spojuje řidiče s cestujícími. Jen do pátku si aplikaci pro řidiče stáhlo na Ostravsku přes sto uživatelů. Požádali už jsme o schůzku zástupce města. Chceme zlepšit život lidí v regionu a spolupracovat s městem.“