Rus v polském kamionu vjel na přejezd ve Studénce na červenou, zastavil vlaky

  • 48
K další závažné nehodě se schylovalo na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku. Zvukového a světelného výstražného signálu tam v pondělí nedbal ruský řidič polského kamionu, který zastavil až v okamžiku, kdy se začaly sklápět závory. Jedna dokonce narazila do kabiny kamionu.

Právě na tomto přejezdu se v roce 2015 stala tragédie, když rovněž polský kamion zastavil až v kolejišti a do soupravy narazilo pendolino. Tři cestující ve vlaku zemřeli, další včetně strojvedoucího mají doživotní následky. Viník dostal sedm let vězení.

Další incident se tam stal v pondělí před půl dvanáctou dopoledne. Kamion navzdory blikajícímu červenému světlu začal vjíždět na přejezd, naštěstí si řidič všiml, že se začínají sklápět závory a zastavil. Jedna ze závor narazila do kabiny soupravy.

„Důsledkem toho došlo na železničním koridoru u Studénky k přerušení vlakového provozu zhruba na patnáct minut. Řidiči, pětatřicetiletému cizinci, byla provedena dechová zkouška na přítomnost alkoholu s negativním výsledkem,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Podle informací iDNES.cz šlo o polský kamion, za volantem však seděl řidič ruské národnosti. 

Přivolaní policisté řidiči udělili kauci ve výši pět tisíc korun, kterou na místě zaplatil. Případ budou dále projednávat úřady, který nejspíše rozhodnou o dalším postihu.

Od tragické nehody v roce 2015 se hovoří o zvýšení bezpečnostních opatření na přejezdu. Kamiony mají být odkloněny na objížďku a pro zbytek motorových vozidel se vybuduje podjezd. 

Jenže vše komplikuje nutný výkup pozemků, nedaří se dohoda s jedním vlastníkem - společností AK 1324. Ani několikrát posunuté zahájení stavby v roce 2023 se tak zřejmě nedodrží.

Nehoda na železničním přejezdu v Studénce v červenci 2015 

27. ledna 2016