Stromy se sedřenou kůrou se musí pokácet, možná na nich někdo trénoval psa

  • 15
Karvinský magistrát chystá neplánované kácení. Na pár od sebe nepříliš vzdálených místech ve městě totiž kdosi poškodil deset stromů. Připravil je o kůru a narušil kmen. U tří stromů natolik, že se do jejich koruny nebude nadále dostávat výživa a musí k zemi.

„Jsme nuceni je pokácet. U dalších dřevin se výrazně snížila jejich životnost,“ uvedl správce zeleně Tomáš Trampler. Terčem vandala se staly lípy, okrasné jabloně i sakury.

Kdo stojí za ničením stromů v parčíku naproti Městského domu kultury a dalších přilehlých msítech, to zatím není jasné. Podle Tramplera se jedná o výjimečný případ. „Vůbec netuším, co vedlo někoho k takovému jednání,“ zmínil.

Verzí, jak k poškození došlo, je několik. Od použití mačety přes zásah bojového plemene psa.

Právě k této variantě se přiklání ředitel Městské policie v Karviné Petr Bičej. Má k tomu podle svých slov několik důvodů.

„Ta kůra, jak je tahaná, to by člověk rukama neudělal. Navíc u jednoho z poškozených stromů jsou vidět stopy zubů. A vycházím i z výpovědi občanů, kteří v jednom z míst viděli skupinu osob, z nichž jedna měla s sebou pitbula,“ vysvětlil šéf strážníků. 

Žena nechala psa skákat na stromy, až je úplně zničil. Stíhá ji policie

Ten navíc připomíná, že v roce 2015 se stal v sousedním Havířově podobný případ. Strážníci tam tehdy chytili vandala, který se bavil tím, že učil svého psa okousávat stromy.

Někteří chovatelé podle Tomáše Tramplera cíleně cvičí takzvaná bojová plemena zakousávat se takto do dřeva. „Viděl jsem nějaká videa, kde se na to zaměřovali,“ podotkl.

Cvičitel: „Tohle nemůže být od psa“

Redakce MF DNES proto oslovila psího trenéra, který se zaměřuje na bull plemena.

„Takové výcvikové metody neznám. Je pravda, že jsou psi, které baví kousat dřevo, a najdou se lidé, kteří je v tom podporují. Dá se tak někde spatřit, že psi skáčou na větev, nebo by možná okousali malý kmínek. Ale aby takto narušili kmen velkého stromu, to je podle mě nesmysl,“ uvedl cvičitel Aleš Jarotek. 

Názor nezměnil ani poté, co viděl fotografie a videa z místa. „Tohle nemůže být od psa,“ reagoval.

Se psí verzí jako s jednou z možností pracuje i státní policie, která se případem zabývá. „Spolupracujeme s veterinářem, který by nám měl tuto variantu potvrdit, nebo vyvrátit,“ uvedla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Policisté případ řeší pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Uvítali by, kdyby se ozvali další případní svědci poškozování stromů na ulici Dvořákova, Čapkova, G. Morcinka a dalších místech. „Přijmeme jakoukoli informaci k případu, byť to bude i anonymní formou,“ podotkla Viačková.