(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ostravští strážníci hlídají každou středu největší hřbitovy

  • 4
Strážníci v Ostravě zavedli na místních hřbitovech „bezpečné středy“. Reagovali tak na žádosti seniorů, kteří se obávají chodit na hřbitovy sami. Ve středu v době od 10 do 14 hodin nyní mají jistotu, že na nich strážníky potkají.

„Na klid a veřejný pořádek v okolí ostravských hřbitovů dohlížíme po celý rok a ve zvýšené míře například v období Dušiček a Vánoc. Zaměřujeme se na eliminaci krádeží a pozornost věnujeme také pohybu podezřelých lidí kolem zaparkovaných vozidel. Rada seniorů nás ale požádala o posílení hlídkové činnosti. Proto jsme přijali takové opatření, které má přispět ke zvýšení pocitu bezpečí starších lidí,“ říká mluvčí Městské policie Ostrava Michaela Michnová.

Strážníci nyní každou středu hlídkují na třech největších hřbitovech krajského města: ve Slezské Ostravě, Vítkovicích a ve Svinově.

Uvítaly to především ženy v seniorském věku.

„Vždy potřebuji doprovod. I když jdu třeba jen zapálit svíčku. Sama se na hřbitově cítím zle,“ říká například 65letá Petra Hrubá z Ostravy.

Některé seniorky už totiž mají osobní zkušenost se zloději.

„Nezaznamenáváme sice zvýšený výskyt kriminality na hřbitovech, ale přítomnost strážníků přináší lidem větší pocit jistoty na místě, které je pro mnohé samo o sobě stresující. Opatření chceme udržet celoročně,“ dodala mluvčí Michnová.