ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: archiv

Většina lidí v kraji se sečetla online, výsledky ovlivní i rozpočty měst

  • 2
Jen zhruba každý šestý obyvatel Moravskoslezského kraje vyplnil při letošním sčítání lidu listinný formulář. Drtivá většina lidí v regionu využila možnosti zapojit se elektronickou formou.

V řeči absolutních čísel dostali statistici od lidí z kraje přes 453 tisíc elektronických formulářů (což představuje zhruba 900 tisíc sečtených osob) a 82 tisíc listinných.

Přestože sčítání lidu v úterý skončilo, nemusí se ještě jednat o konečné číslo. „Stále nám ještě docházejí vyplněné listinné formuláře,“ upozornila tisková mluvčí Sčítání 2021 Jolana Voldánová.

Sčítání skončilo, zapojila se drtivá většina ve skoro 5 milionech formulářů

Z aktuálních dat každopádně vyplývá, že lidé v Moravskoslezské kraji, kde žije zhruba 1,2 milionu obyvatel, sčítání ve větší míře nebojkotovali a drtivá většina z nich odevzdala statistikům požadované údaje. „V počtu elektronických a listinných formulářů na 100 bytů je Moravskoslezský kraj, společně s Jihomoravským a Ústeckým na předních příčkách,“ řekla Voldánová.

V rámci kraje dosáhli nejvyšších hodnot ve zmíněném ukazateli obyvatelé Komorní Lhotky, Horní Lhoty a Čakové. Na opačné straně žebříčku se seřadily obce z Bruntálska – Rusín, Karlova Studánka a Petrovice. „Nemusí to hned znamenat slabší zájem místních o sčítání. Obce se zaměřením na turistický ruch, s významným podílem krátkodobě pronajímaných bytů či chatové oblasti mohou vykazovat nižší hodnoty odeslaných formulářů, a to kvůli vyššímu počtu neobydlených bytů,“ vysvětlila mluvčí letošního sčítání.

U měst se mohou vysokým podílem odevzdaných formulářů chlubit například v Orlové, Frýdku-Místku či Bohumíně.

Obyvatelé posledně jmenovaného města jakoby vyslyšeli nedávný apel radnice, aby se do sčítání zapojili v co největší možné míře. „Rozpočtové určení daní se řídí právě podle výsledků sčítání lidu,“ vysvětloval důležitost starosta Bohumína Petr Vícha.

Jak upozornil, pro města a obce výnos z daní představuje zásadní složku jejich rozpočtu, s nímž pak hospodaří. „Ovlivňuje investice, služby, opravy silnic a chodníků a další oblasti. V Bohumíně jde o zhruba třetinu očekávaných příjmů pro letošní rok. Nyní jsme navíc v komplikované situaci kvůli dopadům koronaviru. Zatímco v předloňském roce představoval výnos z daní 293 milionů korun, letos očekáváme jen 260 milionů korun,“ podotkl Vícha.

Kontaktní místa poslední šancí

Výsledky letošního sčítání budou podstatné nejen pro samosprávy, ale i zástupce národnostních menšin. „Magické číslo, o které se v jednotlivých obcích hraje, je deset procent. Jde o to, že v obci s desetiprocentním a vyšším zastoupením vznikají výbory pro národnostní menšiny. To je platforma, která může v místě zajistit podporu různých projektů, spolků a dalších aktivit,“ vysvětlil místopředseda Kongresu Poláků v České republice Josef Szymeczek.

Obyvatelé kraje, kteří výzvy ke sčítání nevyslyšeli a včas se nezapojili, mají ještě za určitých okolností možnost nápravy. 

„Pokud dotyčná osoba například kvůli ztrátě formuláře, nemoci či jiným závažným a objektivním důvodům, nemohla splnit svoji zákonnou povinnost, má ještě možnost navštívit kontaktní místo sčítání, kde lze na vyžádání obdržet listinný sčítací formulář. Ten je nutné vyplnit a co nejdříve odeslat. Kontaktní místa budou v provozu již jen několik málo dní. Jejich seznam je k dispozici na stránkách scitani.ceskaposta.cz,“ podotkla Voldánová.

V opačném případě hrozí lidem až desetitisícová pokuta.