Strážnice jsou mistryněmi světa v tanci na tyči, začínaly u lešenářské trubky

  • 1
Kamarádí spolu od dětství, obě pracují u Městské policie Ostrava a před sedmi lety začaly Nikol Vítečková a Alena Schaffartziková z Opavy zkoušet párový pole dance, tedy tanec na tyči. Koncem října zvítězily na mistrovství světa ve švýcarském Lausanne.

Na klání v tyčových a vzdušných sportech, pořádaném Mezinárodní federací Pole Sports (IPSF), porazily dalších osm párů a staly se jedničkami na světě v kategorii senior doubles.

„Začaly jsme se učit ve studiu, ale po jeho zavření jsme musely trénovat na zahradě a v nouzi použít trubku z lešení,“ vzpomíná Alena Schaffartziková.

Obě osmadvacetileté ženy se znají od čtyř let. Obě tehdy dělaly gymnastiku, která má k pole dance blízko, a dobrá fyzická kondice se jim hodí i jako strážnicím.

Začátky v novém sportu přesto nebyly snadné. „Padaly jsme, na těle měly modřiny i spáleniny, protože lešenářská trubka není pro akrobacii nejvhodnější,“ říká Nikol Vítečková.

Přesto tvrdě dřely. První úspěch slavily už v roce 2018, kdy získaly na Floridě bronz, o rok později v Rusku pak titul mistryň světa.

V obou případech ale startovaly na soutěžích pořádaných jinou federací, jejíž podmínky nejsou tak náročné jako nyní u IPSF. Ta se zaměřuje na sportovní pole dance se striktními pravidly pro akrobatické prvky. Usiluje totiž o zařazení disciplíny do programu olympijských her.

Na mistrovství světa do Švýcarska se pár ostravských strážnic kvalifikoval letos na jaře na republikovém mistrovství. Teď jsou i mistryněmi světa a vyšší mety zatím docílit nemohou. Skončit však nehodlají.

„Chceme pokračovat a zároveň pomáhat s přípravou dalším holkám. Inspiraci mohou čerpat i z videí z našich tréninků a závodů, která zveřejňujeme na Instagramu jako Ali a Niky,“ zmínila Alena Schaffartziková.