Nechápeme, že šílenec postřílí lidi v čekárně, znělo na pietě u nemocnice

  • 3
Před ostravskou fakultní nemocnicí se v poledne na pár okamžiků zastavil život. Asi čtyři desítky lidí spočinuly u pietních míst, aby za zvuku sirén, které se rozezněly po celé zemi, uctili oběti střelce. Ten na zdejší poliklinice zaútočil před týdnem.

Na následky střelných zranění zemřeli tři ženy a čtyři muži ve věku od 28 do 68 let.

Jejich památku připomínají v areálu fakultní nemocnice v Porubě dvě pietní místa, ke kterým v poledne zamířilo asi čtyřicet lidí, zhruba třetina ve zdravotnickém oblečení.

„Stále se nemůžeme smířit s tím, že nějaký šílenec přijde a postřílí lidi v čekárně,“ shrnula náladu lidí paní Blanka.

Ta se podle svých slov znala s jednou z obětí, 64letou zdravotnicí, která před důchodem čtyřicet let pracovala ve „fakultce“ jako laborantka v krevním centru.

„Byla to skvělá ženská a vynikající kamarádka, ke všem strašně laskavá, protože milovala lidi. Před třemi týdny jsme se viděli a najednou není. V mém srdci navždy zůstane, mám ji i stále před očima,“ vzpomněla kolegyně na paní, která v osudné minulé úterý přišla na polikliniku se zlomeným malíčkem.

Svíčku přišla zapálit i Jana Kadlečková. „Je mi hrozně líto rodin obětí, je to hrozné. Nikdo si nedokáže představit, co to pro ně musí být. Opravdu všem upřímnou a hlubokou soustrast,“ říkala se slzami v očích.

Uvedla, že chvíli předtím byla se svým dítětem v jedné z čekáren fakultní nemocnice. „Atmosféra není dobrá, člověk se pořád dívá, kdo vletí do dveří.“

Z devíti zasažených lidí přežili jen dva. „Oba zraněné jsme propustili do domácí péče minulý týden, jednoho ve čtvrtek, druhého v pátek,“ uvedla mluvčí ostravské nemocnice Petra Petlachová.

Střelcem byl podle dosavadních zjištění muž, který si pravděpodobně vsugeroval, že je vážně nemocný a nikdo jej nechce léčit. Frustraci si vybil na náhodně vybraných lidech.

Ambulance, kde se tragédie odehrála, je v provozu. Lidé v čekárně se vyjádřili, že mají nepříjemný pocit a stále se rozhlížejí, kdo přichází.

,