ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: archiv Ostravské univerzity

Vysokoškolští učitelé vyjeli protestovat, nejsou spokojeni s nízkými platy

  • 4
Každá z kateder Filozofické fakulty Ostravské univerzity měla v úterý v Olomouci své zástupce na protestu proti podfinancování vysokých škol. Děkan Robert Antonín vyhlásil volno, aby se akce mohli zúčastnit.

Volno s výzvou připojit se k apelu na vládu a připravit na možnou stávkovou pohotovost ohlásila i pedagogická fakulta.

„Jsme rádi, že se české společnosti podařilo napravit nedůstojné postavení učitelů na základních a středních školách. Na ty vysokoškolské se však zapomnělo,“ zdůraznil předseda Akademického senátu Filozofické fakulty Jan Beneš s tím, že mzda odborného asistenta na filozofických fakultách je asi o 10 tisíc nižší než u středoškolského učitele.

Vysokoškolští pedagogové vyrazí protestovat. Nelíbí se jim nízké platy

Univerzity čelí odlivu kantorů i tomu, že nepřicházejí noví odborníci. Platy akademických pracovníků neodpovídají profesním nárokům. To ohrožuje existenci oborů.

I podle zástupců pedagogické fakulty jsou platy extrémně nízké. Uvádějí, že mzdový tarif začínajícího učitele základní či střední školy je 32 820 korun hrubého, zatímco na Ostravské univerzitě odpovídá u lektorů a asistentů 24 tisícům korun.

„Laxní přístup k hrozícím odchodům plně kvalifikovaných vysokoškolských učitelů bude mít nežádoucí dopad na vzdělanostní úroveň celé společnosti,“ řekl předseda Akademického senátu fakulty Pavel Dostál.

Za lepší platy. Na Ostravské univerzitě hrozí i stávka, pedagogové odcházejí

Protestující z Ostravy se proto včera hromadně zúčastnili stávkového shromáždění v Olomouci. „Zájem akademických pracovníků i zaměstnanců je poměrně velký,“ řekla referentka pro vnější vztahy filozofické fakulty Nela Parmová.