Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 10. 12. 2019 18:02

Střelba v ostravské nemocnici

10:48

Motiv činu v ostravské nemocnici zatím policie nezná, spekuluje se o osobních důvodech.

10:46

Ve světě se za posledních deset let několik podobných událostí stalo. Například v červenci 2016 muž ozbrojený nožem ve východním Japonsku pozabíjel v zařízení pro duševně nemocné 19 lidí a 25 dalších zranil. Útočníkem byl bývalý zaměstnanec ústavu, který byl v minulosti hospitalizován kvůli úmyslu zabít mentálně postižené.

10:44

Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou v ČR spíše ojedinělé. Letos v březnu například ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady postřelil pacient dva lidi, jeden z nich následně zraněním podlehl. Na hematologické klinice střílel čtyřiasedmdesátiletý pacient, pohádal se s dvěma muži, kteří s ním leželi na pokoji. Koncem dubna pachatel zemřel v pankrácké věznici.

10:34

Podle informací reportérů z terénu, policie právě zasahuje mezi Loděnicí a Martinovem v Ostravě. „Nad místem zásahu krouží vrtulník, okolní silnice jsou zastaveny policisty, kteří zastavili dopravu,“ hlásí z místa redaktor MF DNES Darek Štalmach.

10:37

Babiš kvůli střelbě v ostravské nemocnici zrušil svou cestu do Estonska, na kterou měl vyrazit odpoledne. Místo toho po polední poletí do Ostravy.

10:34

Policie vypátrala vozidlo, z místa nálezu se ozvala střelba. Zjišťuje totožnost mu, kteří se střelil do hlavy

10:32

Všichni návštěvníci polikliniky už byli evakuováni a pečují o ně preventisté. "Poliklinika je uzavřená, prohledává se jestli tam ještě před tím útočníkem není nějaký člověk schovaný," uvedl ředitel nemocnice Jiří Havrlant.

10:31

Podle Havrlanta útočník postřelil celkem devět lidí, šest jich zemřelo. Další tři byli zraněni, dva by mohli být mimo ohrožení života, další ale podstupuje rozsáhlejší operaci.

10:30

Ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant ČTK řekl, že ve zdravotnickém zařízení zabíjel takzvaný tichý střelec. Bez varování začal střílet na poliklinice nemocnice v čekárně traumatologické ambulance mezi 7:00 až 7:30.

10:29

ImageText

10:24

Střelba v ostravské nemocnici má šest obětí, čtyři muži a dvě ženy. „Sedmý člověk je po operaci ve vážném stavu,“ uvedl  ředitel nemocnice Jiří Havrlant. Dodal, že oběťmi jsou pacienti nemocnice.

10:26

Ministr Vojtěch uvedl, že s cílem podpořit bezpečnost v českých nemocnicích vypsalo ministerstvo loni dotační program na zvýšení ochrany takzvaných měkkých cílů v resortu. Letos v něm rozdělilo 32 korun milionů zejména na analýzy a bezpečnostní studie nemocnic. Do roku 2021 plánuje ministerstvo v programu rozdělit celkem 96 milionů korun.

10:22

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) svolal kvůli střelbě v Ostravě krizový štáb a chystá se jet na místo neštěstí.

10:24

10:21

O střelbě v ostravské nemocnici informují i zahraniční média. 

10:22

ImageText

10:18

Kontrola každého, kdo vstupuje do nemocnic, by provoz výrazně zpomalila, uvedli jejich zástupci. Některé mají postupy pro nález zbraně u pacienta.

10:19

10:18

"V daný okamžik zasedá krizový štáb. Všechny složky integrovaného záchranného systému na něm mají informovat o tom, jaký je stav věci," řekl ČTK po 09:00 hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. Podle něj jde o zcela mimořádnou situaci, která dosud v historii kraje neměla obdoby. "Bohužel taková je dneska doba. Neznáme motiv, neznáme příčiny," řekl Vondrák.

10:13

Policie zveřejnila fotografii podezřelého.