Reportáž skončila 10. 12. 2019 18:02

Střelba v ostravské nemocnici

12:53

Zbrojní průkaz vydává policie na základě žádosti. Žadatel musí být mimo jiné bezúhonný, způsobilý k právním úkonům a také zdravotně i odborně způsobilý, což dokládá posudky.

12:53

Vlastnit a nosit střelnou zbraň smí legálně pouze ten, kdo je držitelem zbrojního průkazu nebo zbrojní licence. Výjimku tvoří zbraně, které nepodléhají registraci u policejního útvaru - například vzduchovky nebo různé historické zbraně.

12:44

Kolegové střelce Ctirada V. nemohou činu, který spáchal, uvěřit.
„Byl pořád pozitivně naladěný. Byl jediný, kdo holkám v kanceláři nosil kytky. Jezdili jsme spolu na lyže, sportovali jsme. Prostě to byl normální chlap. Sice byl na nemocenské, ale pracujeme venku, takže to je u nás ve firmě normální,“ popsal jeden ze spolupracovníků Ctirada V. 

Podle něj údajný pachatel měl navíc fungující vztah s přítelkyní. „Pořád to vstřebávám. Na fotce, kterou zveřejnila policie jsem ho sice poznal, ale měl na sobě bílé boty a hodinky. Ani jedno nikdy nenosil. Ani to auto jsem u něj nikdy neviděl. Stále čekám, že se ukáže, že to byl někdo jiný,“ dodává.

12:38

Podle nejmenovaného zdroje MF DNES z nemocnice útočník nejprve vyhodil děti z čekárny a poté postřílel dospělé.

12:38

ImageText

12:31

V tuto chvíli se ve ostravské fakultní nemocnici postupně obnovuje provoz. Zpřístupněný je i objekt polikliniky, kromě 3. patra. Návštěvníci se nemusí obávat žádného ohrožení. 

12:36


12:34

Pistoli CZ 75 používají ozbrojené složky pro celém světě včetně USA. Kvůli své ceně (základní verze legálně přijde na necelých 20.000 korun) patří k velmi oblíbeným zbraním také u zločinců.

12:33

Střelec ve fakultní nemocnici použil pistoli CZ 75, kterou střílel v roce 2015 i útočník v Uherském Brodě. Samonabíjecí pistole z České zbrojovky v Uherském Brodě patří k nejrozšířenějším zbraním svého druhu na světě.

12:31

Dnešní střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v ČR. V únoru 2015 v restauraci Družba v Uherském Brodě zastřelil dlouhodobě nezaměstnaný elektrikář Zdeněk Kovář sedm mužů a jednu ženu a nakonec i sebe. Třiašedesátiletého pachatele sousedé po činu popisovali jako člověka trpícího duševními problémy.

12:26

Ostrava s ohledem na ranní tragické události zrušila odpolední a večerní doprovodný program na hlavním pódiu na Masarykově náměstí.
„Vedení radnice Moravské Ostravy a Přívozu vyjadřuje hlubokou soustrast s pozůstalými po obětech a všem zraněným,“ říká starostka obvodu Zuzana Ožanová.
Zítřejší program je v tuto chvíli podle plánu, pořadatelé ale uctí oběti minutou ticha i pietní připomínkou. 

12:29

Podle Babiše pachatel po činu přišel domů s tím, že zastřelil několik lidí a jde se zastřelit. "Mám informaci, že byl léčen v nemocnici, zjišťuje se, jestli kvůli jeho zdravotnímu stavu došlo k reakci, že se mu změnila psychika," dodal premiér.

12:27

ImageText

12:16

Ostravská fakultní nemocnice hledá dárce krve, kteří mají krevní skupinu 0-.

12:24

Podle ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) se bude město zabývat také konkrétní formou pomoci pozůstalým. Do Ostravy už začaly přicházet kondolence, a to nejen z tuzemska, ale i ze zahraničí.

12:23

V Ostravě kvůli uctění památky obětí zůstane zhasnuta radniční věž, most Miloše Sýkory i Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice. Město takto svou účast vyjádřilo už i v minulosti - například loni, když rovněž krátce před Vánocemi v dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku zemřelo při výbuchu metanu 13 horníků.

12:20

ImageText

12:20

Střelec nebyl držitelem legální zbraně a měl trestní minulost. "Měl tři záznamy za násilnou a drobnou majetkovou trestní činnost," uvedl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.. U násilné činnosti šlo o drobnou potyčku, upřesnil.

12:18

12:16

"Jsem v této chvíli v modlitbě spojen se všemi oběťmi a jejich rodinami, které tato nešťastná událost zasáhla, a chci vyprošovat pro všechny dar útěchy a světlo naděje do dalších dní," uvedl biskup František Václav Lobkowicz. Představitelé církve vyzvali věřící k modlitbě za oběti střelby a pozůstalé.

Načíst další