Školní jídelna (ilustrační foto) | foto: ČTK

Školní obědy zdarma mohou pokračovat, na druhý půlrok dá hejtmanství 20 milionů

  • 0
Děti z rodin v hmotné nouzi budou ve školních jídelnách v regionu bezplatně obědvat i ve druhém pololetí tohoto školního roku. Hejtmanství vyhlásilo další výzvu projektu Obědy do škol. Žákům mateřských, základních i středních škol, které se do ní zapojí, projekt při doložení všech potřebných formalit proplatí školní stravování i zpětně za první pololetí.

„Pro tento školní rok vyhlašujeme už druhou výzvu. V té první, určené pro první pololetí tohoto školního roku, získalo dotaci 79 škol. Celkově jim bylo přiděleno zhruba jedenáct milionů korun, které pokryjí stravování odhadem pro asi 2 700 dětí,“ uvedla náměstkyně hejtmana Šárka Šimoňáková.

V první výzvě si jedenáctimilionovou částku rozdělilo 11 krajských, 66 obecních školských zařízení a dvě soukromé církevní školy. Ve druhé výzvě pro druhé pololetí je na školní obědy pro děti z rodin, jež si nemohou dovolit jim stravu zaplatit, připraveno 20 milionů korun.

Školy mohou žádat od 13. do 27. listopadu. Na bezplatné stravování mají nárok děti z rodin pobírajících dávky pomoci v hmotné nouzi, tedy příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení.

Děti v nouzi dostanou zdarma oběd nově i na středních školách. Zájem je veliký

Moravskoslezský kraj získal na stravování dětí ze sociálně slabých rodin z evropských zdrojů 63 milionů korun. Dalších sedm milionů má připraveno ve svém rozpočtu. Tato celková částka je určená na tento a příští školní rok.

„Financí, které máme připravené, je dostatek. Chceme tak zlepšit životní situaci dětí v nouzi, kvalitní stravou přispět k jejich zdraví, ale také pomoci těmto dětem cítit se v kolektivu spolužáků pohodově,“ dodala Šimoňáková.

Děti z chudých rodin v kraji jedí zdarma ve školních jídelnách už sedmý školní rok. Například v tom loňském možnosti využilo 3 117 dětí ze 126 školských zařízení. V prvním roce projektu v letech 2017/2018 bezplatně v jídelnách obědvalo 2 126 dětí ze 77 zapojených školských zařízení.

25. srpna 2015