Nová lůžka jsou součástí zrekonstruovaného oddělení následné intenzivní a...

Nová lůžka jsou součástí zrekonstruovaného oddělení následné intenzivní a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. | foto: Jana Gartnerová, MF DNES

Nemocnice ve Frýdku-Místku má moderní lůžka pro lidi po kritické léčbě

  • 0
Pacientům po kritickém onemocnění nebo traumatu, kteří již nevyžadují pobyt na ARO, přesto ale potřebují zvýšený zdravotní dohled a ošetřování, slouží ve frýdecko-místecké nemocnici 18 nových lůžek.

Jsou součástí zrekonstruovaného oddělení následné intenzivní a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.

„Téměř padesát milionů korun a čtyři měsíce stavebních prací předcházely modernizaci tohoto zdravotnického pracoviště. Na nákladech se podílel kraj s nemocnicí půl na půl,“ sdělil ředitel zařízení Tomáš Stejskal. Kraj zařízení na jeho polovinu peníze půjčil.

Rekonstrukce části frýdecko-místecké nemocnice přišla na padesát milionů korun.

Nová jsou nejen lůžka, ale i zdravotnická technika, plicní ventilátory, podlahy, obklady, nábytek, vzduchotechnika pro větrání a klimatizace na pokojích.

Stavebníci zrekonstruovali i oddělení dlouhodobé následné péče, které v nemocnici funguje už dva roky. Opravili rozvody, počítačovou síť, kamerový systém, šatny.

Od Nového Jičína po Jablunkov

„Lůžka budou využívat nemocní ze široké spádové oblasti. Od Nového Jičína až po Jablunkov. Kvůli nárůstu pacientů vyžadujících dlouhodobou péči bylo zařízení nutné,“ zmínil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

„Vedení dokázalo obsadit oddělení personálem. Dnes je náročné sehnat pár sester, tady jich přibylo pětatřicet,“ doplnil Stejskal.

Vít Konopáč, primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení, pod které nová lůžka patří, ještě hledá lékaře. „Je možné, že využijeme doktory ze zahraniční. Potřebujeme jich ještě zhruba pět, a to v situaci, kdy jsou naši lékaři ochotní dělat přesčasy. Kdyby ne, požadavek by byl podstatně vyšší,“ poznamenal Konopáč.

Vybudování oddělení je součástí proměny krajských zdravotnických zařízení. Ta má zajistit lepší a dostupnou péči a vyřešit problém chybějících zdravotnických pracovníků.