Diskuze

Ohrožená mihule brzdí dopravní stavby, její počty přitom stoupají

Kvůli chráněné mihuli potoční v řece se musela měnit trasa třineckého obchvatu. Někde se kvůli ní k nelibosti řidičů nesolí silnice, jinde ztěžuje a prodražuje rekonstrukce silnic a mostů. Odborníci přitom zjistili, že populace tohoto malého úhořovitého tvora je podstatně větší, než se dříve myslelo, a že jeho počty stoupají.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

To bude tím, že mihule nečte noviny.

0 0
možnosti
JB

J40a82n 91B81a79r97t31a

28. 8. 2019 10:58

To je samozrejme dobre, ze uhne hromada asfaltu a betonu pred znicenim kusu nasi prirody. Stavba uhnout muze, priroda neuhne, muze byt na danem miste budto zachovana nebo znicena.

1 0
možnosti

Solení silnic bych až na křižovatky a vybrané nebezpečné úseky zrušil.

SOlení podstatně zkracuje životnost silnic, přitom na opravy peníze nejsou.

Nechť se lidi naučí jezdit na sněhu. A, ano, holt nebude na zimu stačit obout na auto stlačenou tmu (zimáky ze superhyper krámu za 400 Kč/ks). Nevadí.

5 0
možnosti
VM

Policie ani místní úřady nechtějí mít vysoké statistiky nehod. A zanedbání úseku s vysokým počtem nehod může vyvolat žaloby postižených.

0 0
možnosti
PH

P56e88t24r 55H90o49r41á70k

28. 8. 2019 10:37

Takže vlastně o ohroženosti živočichů ty seznamy nic neříkají.

0 1
možnosti
JB

J86a58n 63B11a52r95t79a

28. 8. 2019 11:14

Autor clanku micha seznamy dane zakonnou vyhlaskou a Cerveny seznam. Cerveny seznam reaguje velmi rychle a pruzne na aktualni poznani, zakonna vyhlaska nikoli, coz vyplyva z podstaty legislativnich procesu a sotva muze nekdo vyhlasku nebo konkretni zakon novelizovat kazdy rok. Vzdyt u nas plati rada pravnich norem ze 60. let minuleho stoleti, vcetne tech uplatnovanych v soudnictvi.

1 0
možnosti
JJ

To je pěkná mihule na tom videu. Takové u nás zamlada nebyly :-)

1 0
možnosti
JS

Článek nepochopitelně míchá Červený seznam a tzv. zvláště chráněné druhy uvedené ve vyhlášce. Červený seznam nemá právní oporu, takže zařazení nebo nezařazení druhu do Červeného seznamu nemá vliv na to, jaký druh je chráněný zákonem.

S druhy chráněnými zákonem je ten problém, že byť by odborníci měli zájem na častější aktualizaci seznamů, která by lépe reflektovala aktuální stav, vždy se najde lobbistická skupina, která to zastaví. Kupříkladu když do ČR začala lítat početná hejna tehdy chráněného kormorána a vyžírat chovné rybníky, bylo to ministerstvo zemědělství, které komplikovalo vyřazení kormorána ze seznamu chráněných druhů. Majitelé rybníků totiž za škody způsobené chráněným druhem dostávali finanční kompenzaci, takže pro ně bylo jednodušší nahlásit vyžraný rybník - prostě dostali peníze a měli to bez práce. Skupiny, které měly vliv na ministerstvu zemědělství, tehdy tlačily, aby kormorán vyřazen nebyl.

Dokud nebude zajištěno, aby odborníci mohli aktualizovat seznamy chráněných druhů, aniž by jim podobné zájmové skupiny házely klacky pod nohy, bude to dále vypadat tak, jak to vypadá nyní.

7 0
možnosti
OF

Je to stejné jako se vším...

1 0
možnosti
MB

Mihule jsem někdy v červnu r. 1992 lovil přímo do ruky ve Zlatém potoce v Dobrušce. Tenkrát tam byly mihule tak hojné, že se jimi říčka doslova hemžila. Bylo to hned za SOU a se spolužáky jsme si tím krátili čekání na výsledky závěrečných zkoušek. :)

2 0
možnosti

To jste mel stesti, protoze to uz byla mihule desitky let ohrozena.

2 0
možnosti