V domě vybuchla baterie fotovoltaiky, během ochlazování explodovala další

  • 389
Ve Lhotce na Frýdecko-Místecku v úterý hořel rodinný dům. Požár způsobila exploze jedné z baterií na ukládání elektřiny z fotovoltaické elektrárny, zranila jednoho člověka. Příčina výbuchu se zatím vyšetřuje a celkové škody se vyšplhaly na téměř jeden milion korun.

Hlášení o požáru rodinného domu přijali hasiči krátce po čtvrté hodině odpolední. Na místo vyrazily celkem čtyři jednotky hasičů z Frýdku-Místku a okolí. Později se připojila také jednotka ze Slezské Ostravy, která přivezla speciální hasící zařízení COBRA, jež bylo potřeba k uhašení plamenů.

V době příjezdu hasičů byla viditelná pouze silně zakouřená technická místnost, která sloužila jako bateriovna pro fotovoltaickou elektrárnu. „Hasiči průzkumem zjistili, že došlo k explozi jedné z baterií, přičemž stav zbývajících pěti monitorovali pomocí termokamery,“ popsala průběh zásahu mluvčí moravskoslezských hasičů Kamila Langerová.

Kvůli stoupající teplotě baterií hasiči nejprve začali s jejich ochlazováním, a to pomocí sněhového hasícího přístroje, později i vodního proudu. Ani to však nestačilo a během ochlazování vybuchl další z bateriových článků, který zachvátily plameny. „Hasiči je okamžitě uhasili, ale vzhledem k nedostatečné účinnosti ochlazovaní, se rozhodl velitel nasadit i speciální řezací zařízení COBRA,“ vysvětlila mluvčí.

Požár elektrokoloběžky z domu vyhnal desítky lidí, někteří se nadýchali kouře

Hasiči se tak díky zařízení žhavými články prořezali, poté je zalili vodou a následně vyvezli ven z domu. „Vyvezenou sestavu baterií hasiči dále ještě rozložili a ponořili do předem připravené vodní lázně. Káď pro tuto vodní lázeň zajistil majitel objektu,“ doplnila Langerová s tím, že příčina exploze se zatím stále vyšetřuje a předběžná škoda se vyšplhala na 900 tisíc korun.