Kroniky Ostravy - Hrabové patří mezi nejkrásnější.

Kroniky Ostravy - Hrabové patří mezi nejkrásnější. | foto: Archiv města Ostravy

Texty, fotky i malované obrázky. Prolistujte si kroniky Ostravy online

  • 1
V Archivu města Ostravy je kromě jiných dokumentů uložen rovněž soubor kronik. Zájemci mohou při návštěvě studovny, ale i prostřednictvím elektronické badatelny listovat v historických záznamech města, jeho obvodů i kdysi samostatných obcí, jež jsou dnes součástí Ostravy.

„Mezi skutečné skvosty patří kronika Hrabové založená v roce 1922. Kromě obsáhlých písemných záznamů obsahuje mnoho fotografií a dokonce i malovaných obrázků, jejichž autorem byl hrabovský kronikář, učitel Zdeněk Oliva,“ uvedl kronikář archivu Martin Juřica. 

Podotkl, že výtvarným zpracováním však vynikají i další dějepisné knihy, například kroniky Staré Bělé nebo Kunčic nad Ostravicí.

Nejstarší obecní kroniky se na území současné Ostravy začaly vést ve 20. letech 20. století, a to na základě zákona z roku 1920 o „pamětních knihách obecních“, jak se tehdy obecním kronikám v odborné terminologii říkalo. 

Prohlédněte si ostravské kroniky

Mezi nejstarší obecní kroniky uložené v archivu patří ty ze Staré Bělé, Svinova, Hrabové, Krásného Pole, Michálkovic, Nové Bělé a Hrušova z roce 1922. 

O rok později vznikly kroniky Antošovic, Heřmanic, Koblova, Kunčiček, Poruby, Proskovic a Výškovic. Zajímavé je, že kronika Moravské Ostravy je až z roku 1936.