V ostravské zoo se vylíhl kondor královský, první dny o něj pečovali chovatelé

  • 2
Již šestý potomek se vylíhl chovnému páru pestře zbarvených kondorů královských v zoo Ostrava. Tento druh mrchožrouta se v zajetí rodí jen vzácně a podle mluvčí zoo má přirozený odchov mláděte pro evropský chov mimořádný význam.

Chovu kondorů královských se v ostravské zoo věnují již od roku 1970 a první mládě se tam podařilo odchovat po téměř padesáti letech až v roce 2017. Od té doby chovný pár odchovat pět mláďat. „I v tomto případě to vypadá, že se odchov podaří. Přirozené odchovy rodiči mají pro evropský chov mimořádný význam,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

Kondoři královští se v zajetí chovají jen vzácně, protože bývá velký problém sestavit fungující chovný pár. Ten ostravský chovatelé sestavili v roce 2011. O tři roky později se začal pár množit, bohužel však neúspěšně. Stejně tak tomu bylo i v roce 2016. „Problém nastal při klubání mláděte, rodiče zřejmě nevěděli, jak pomoci líhnoucímu se mláděti z vejce,“ přiblížila mluvčí.

I když se tedy chovatelé snaží do odchovů nezasahovat, v tomto případě kondorům asistují. „U tohoto páru necháváme vejce inkubovat pod rodiči, kteří se vzorně střídají a pevně sedí na hnízdě. Před předpokládaným líhnutím odebíráme vejce do líhně a na hnízdě je nahrazujeme podkladkem,“ přiblížila zooložka Adéla Obračajová.

Mládě se vylíhlo na konci února. První tři dny trávilo v líhni a chovatelé jej rozkrmovali natráveným masem. Následně mladého kondora vrátili zpět do péče rodičů, kteří jej úspěšně přijali a nadále o něj pečují.

Mládě vzácného dravce našlo náhradní rodiče, na svět mu pomohli chovatelé

V polovině března chovatelé mládě kontrolně zvážili, mělo 790 gramů. „Měsíc po vylíhnutí už vážilo 1330 gramů. Z přírůstku váhy je vidět, že mládě kondora prospívá dobře,“ popsala Nováková s tím, že kondoři královští jsou extrémně citliví na vyrušení, a proto se chovný pár trvale nachází v zázemí zoo.

Chovná populace kondorů královských v evropských zoologických zahradách čítá jen okolo jednoho sta jedinců. Přirozeně odchovaná mláďata tak mají pro chov mimořádný význam.