Restaurátorka Hana Baronová s vitrážemi.

Restaurátorka Hana Baronová s vitrážemi. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Knihovně Petra Bezruče v Opavě se vitrážový strop vrátí nejdřív v létě

  • 0
Skleněný vitrážový strop se do opavské Knihovny Petra Bezruče vrátí ve druhé půlce příštího roku. Zhruba rok poté, co odtamtud kvůli havarijnímu stavu zmizel. Renovaci má už za sebou, čeká ale na opravu světlíku. Po odstranění vitráží se totiž ukázalo, že ta bude náročnější, než se předpokládalo.

„Světlík v Městském domě kultury Petra Bezruče se bude opravovat v létě. Žádáme o dotaci, aby nám případně snížila naše náklady. Ale nečekáme na schválení dotace, opravy se přes léto uskuteční v každém případě,“ informoval náměstek opavského primátora Dalibor Halátek.

Rekonstrukce světlíku přijde zhruba na 1,4 milionu korun. „Opravy by měly začít v červenci, termínem dokončení akce je srpen 2018,“ upřesnil Roman Konečný z tiskového oddělení opavského magistrátu.

Vestibul knihovny, která sídlí v památkově chráněném Městském domě kultury Petra Bezruče, je bez skleněného stropu od letošního června.

Obnova vitráží, jež podle návrhu anonymního designéra dodala do Opavy firma Richarda Schleina z Hrádku v roce 1910, byla nutná kvůli havarijnímu stavu. Zrenovovali je v dílně Hany Baronové v Kozmicích na Hlučínsku.

„Jednotlivé části sklíček byly uložené v olověných profilech. Mysleli jsme, že některá olova bude možné zachovat, ale ukázalo se, že jsou v tak špatném stavu, že to nejde,“ řekla k obnově 225 barevných i čirých skleněných komponentů stropu Baronová.

Stejně havarijní se ukázal i stav světlíku, jehož oprava měla na renovaci skel navázat. Termín se tak posunul kvůli její finanční náročnosti.