Zámek v Kuníně na Novojičínsku patří k oblíbeným turistických cílům...

Zámek v Kuníně na Novojičínsku patří k oblíbeným turistických cílům Moravskoslezského kraje. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Vadilo jen počasí. Moravskoslezské památky lákaly, návštěvnost byla vysoká

  • 0
Konečně trochu normální rok. Tak hodnotí končící hlavní návštěvnickou sezonu kasteláni moravskoslezských hradů i zámků. Jak ukazují statistiky, lidé se po dvou letech protikoronavirových omezení nejen do šlechtických sídel rádi vraceli.

Moravskoslezské památky navíc neovlivnil ani razantní pokles počtu asijských a ruských turistů, s čímž se potýkají hlavně nejznámější pražské a jihočeské turistické atraktivity.

Přesto jisté obtíže sezonu provázely. Mnoho lidí po nucené přestávce v létě radši zamířilo na dovolené do zahraničí a příznivé nebylo ani počasí. „Přes léto snad nebyl víkend, kdy nepršelo, některé pak propršely úplně,“ shodují se kasteláni.

Radomír Přibyla ze zámku v Hradci nad Moravicí z Opavska však neskrývá spokojenost. „Letos máme třetí nejvyšší návštěvnost v novodobé historii, tedy od 90. let,“ poukázal.

Zatím letos sečetl necelých padesát tisíc návštěvníků, což kastelán přisuzuje například třem doplněným expozicím v rámci obvyklých prohlídek.

Návštěvníků jako před covidem

Dosud nejúspěšnějším rokem s návštěvností přes 55 tisíc lidí byl paradoxně covidový rok 2020, jehož statistiku však výrazně ovlivnila dvouměsíční krajská akce vstupů zdarma, což vyvolalo hromadný zájem i lidí, kteří se takovým turistickým cílům obvykle vyhýbají.

Podobná radost ze zájmu zavládla v blízkém zámku v Raduni. „Už se podařilo překonat loňský rok a stále ještě nejsme u konce. Takže jsme určitě spokojení,“ potvrdila kastelánka Markéta Kouřilová.

Letos tam přišlo zhruba 27 tisíc návštěvníků, přičemž v posledním předcovidovém roce 2019 to bylo o přibližně tři tisíce méně.

V Raduni se připravují na prosincové víkendové prohlídky, v případě rezervací větších skupin lze zařídit prohlídky i přes všední dny.

Problémy působí rekonstrukce silnice

Spokojenost zatím bez konkrétních čísel pociťují i na hradu Sovinec na Bruntálsku. „Čísla ještě neuvádíme, protože poprvé v historii otevřeme i od 16. do 20. listopadu a mimořádně také mezi svátky. Ale s návštěvností na tom jsme jako před covidem, takže v pohodě,“ vysvětlil kastelán Michal Koutný.

O něco více lidí očekávali na zámku v Kuníně na Novojičínsku. „Nepřišlo jich rozhodně málo, třináct a půl tisíce, ale řadu z možných zájemců určitě odradila rekonstrukce silničního průtahu I/57, kvůli které se často tvoří nekonečné kolony automobilů. Snad do konce listopadu práce skončí,“ povzdychl si kastelán Jaroslav Zezulčík.

Kastelán se už těší na příští sezonu, kdy se zámek zapojí do projektu Harrachovský rok Národního památkového ústavu. „Budeme prezentovat například tři generace rodiny Harrachů a nejslavnější hraběnku z rodu Harrachů Marii Walburgu,“ nastínil Jaroslav Zezulčík.

Industriální dědictví v Ostravě táhne

Za příjemnou a pozitivní označila letošní návštěvnost kastelánka hradního areálu Hukvaldy na Frýdecko-Místecku Barbora Hrabovská. Od března do září tam přišlo zhruba 67 tisíc lidí. „A to ještě máme 27. listopadu v případě pěkného počasí hojně navštěvovanou Ondřejskou pouť.“

Návštěvnost byla dobrá nejen na hradech a zámcích. „Ostravské industriální dědictví táhne a jsme spokojení. Momentálně máme přes čtyři a půl tisíce platících návštěvníků, ale ještě máme co zlepšovat,“ konstatoval Vojtěch Polášek, vedoucí správy Dolu Michal v Ostravě, a odkázal na takřka sedm tisíc lidí z roku 2018.

V unikátním areálu se do konce roku ještě uskuteční několik koncertů, například barokní hudba zazní 9. prosince v rámci Svatováclavského hudebního festivalu.