Nošovická automobilka Hyundai neměla v době covidu tak vážné problémy jako Škoda Auto.

Nošovická automobilka Hyundai neměla v době covidu tak vážné problémy jako Škoda Auto. | foto: ČTK

Moravskoslezský kraj rostl nejrychleji z regionů, do špičky má ještě daleko

  • 0
Dobrou zprávu, která ve výsledku ale jen mírní ne úplně nejlepší postavení Moravskoslezského kraje v rámci republiky, přinesli před několika dny zaměstnanci Českého statistického úřadu. HDP kraje totiž podle aktuálních dat roste nejrychleji ze všech regionů v Česku.

„Hrubý domácí produkt v roce 2021 vzrostl reálně nejvíce v Moravskoslezském kraji (+ 6,4 %), následovaném Královéhradeckým krajem (+ 5,5 %), hlavním městem Prahou a Zlínským krajem (shodně + 4,8 %),“ informoval mluvčí Českého statistického úřadu Jan Cieslar. „Pouze ve dvou krajích Česka HDP reálně poklesl, a to v Kraji Vysočina o 2,3 % a Karlovarském o 1 %.“

Hrubý domácí produkt je podle metodiky ČSÚ „peněžním vyjádřením celkové hodnoty statků a služeb nově vytvořených v daném období na určitém území“. To v praxi znamená, že se kraj v roce 2021 z hlediska hospodářství rozvíjel nejrychleji ze všech regionů republiky.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje se dá velký růst v roce 2021 připisovat hlavně průmyslovému zaměření velké části kraje. „Průmyslu se v době covidu dařilo lépe než sektoru služeb. Dalším plusem bylo, že nošovický Hyundai díky dodavatelskému řetězci neměl takové problémy jako třeba Škoda,“ konstatoval Rafaj.

Možná známka úspěšné transformace

Na informaci o krajském úspěchu reagoval hejtman Ivo Vondrák na svém twitterovém účtu: „Není sporu o tom, že víme, jak náš kraj transformovat. A já děkuji všem, kteří se této výzvy chopili.“

„Z globálních dat jsme zaznamenali, že HDP Moravskoslezského kraje roste nejrychleji ze všech regionů v Česku. Konkrétní data ale nemáme k dispozici. Proto se nemůžeme vyjádřit k tomu, co za tímto růstem přesně stojí,“ komentoval pro MF DNES informaci náměstek hejtmana Jaroslav Kania. „Toto globální číslo může potvrzovat, že Moravskoslezský kraj se úspěšně transformuje z těžkého průmyslu na průmysl 4.0.“

S tím, že kraj ví, jak se transformovat, ale zatím příliš nesouzní další data zveřejněná statistickým úřadem. Více než šestiprocentní růst HDP v kraji sice vypadá impozantně, ve skutečnosti ale region rozhodně nepatří do špičky v českých zemích.

V tuzemsku až osmá příčka

Například HDP na hlavu dosahuje jen 72,8 procenta průměrného HDP v Evropě, což kraj řadí až na osmou příčku mezi tuzemskými regiony. Nejlépe je na tom Praha, která dosahuje 202,9 procenta evropského průměru, před Moravskoslezským krajem jsou i kraje Jihomoravský, Královéhradecký, Plzeňský, Středočeský, Zlínský a Kraj Vysočina.

A k tomu by se při pohledu na stejnou statistiku dokonce dalo vzpomenout i univerzální heslo „lépe už bylo“. Lepšího výsledku než v současnosti, tedy více než 72,8 procenta evropského průměru HDP, už totiž kraj několikrát dosáhl, nejlépe na tom byl v roce 2017 se 75,2 procenty.

Navíc rok 2023 už tak úspěšný jako rok 2021 být nemusí. „V nejbližší době se budeme potýkat s mnoha problémy. Firmy často ještě nevědí, jak to bude s energiemi, nevědí, jak se budou vyvíjet další problémy, ochlazení se očekává i v oblasti automotive, na kterou se hodně firem v kraji zaměřuje,“ odhadl další hospodářský vývoj předseda představenstva Krajské hospodářské komory Jan Březina.