(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: freeimages

Muž se zaměstnavateli mstil za nízkou mzdu házením granátů. Jeden vybuchl

  • 33
Policie dopadla čtyřiadvacetiletého muže, který na počátku dubna ve Svobodných Heřmanicích na Bruntálsku ze msty podle nich zaútočil granáty na obydlí i firmu svého zaměstnavatele. Navíc se nechal navést o rok mladším mužem k poškození policejního vozidla.

Staršímu muži, který v minulosti nebyl trestán, se nelíbilo, že mu zaměstnavatel nevyplatil plnou výši dohodnuté mzdy. Podle vyšetřovatele ale byla důvodem pro nižší odměnu jeho liknavost při práci. Nespokojený muž se proto rozhodl, že se svému zaměstnavateli pomstí.

Nejprve hodil odjištěný granát k zaparkovanému vozidlu u domu svého zaměstnavatele, granát ale shodou náhod nevybuchl. Muž se proto přemístil o 300 metrů dál k areálu zemědělské společnosti, kde pracoval, kam hodil další granát. „Tam granát vybuchl, poškodil nemovitosti v blízkosti exploze. V tu chvíli ale byl areál liduprázdný,“ řekl Vítek. Obviněný tak při svém počínání nikoho nezranil. Nakonec zaměstnavateli odcizil terénní vozidlo, které schoval v lese.

Řádění neukončil. Naboural policejní vůz

Druhý den se pro vůz ale vrátil, protože ho mladší ze zadržených mužů přesvědčil, aby naboural v Horním Benešově na Bruntálsku před policejní služebnou stojící vůz policie. Na něm způsobil škodu přes 50 tisíc korun. Ukradeného terénního vozidla se chtěl následně zbavit a vracel se s ním do Svobodných Heřmanic, kde ho chtěl utopit v zatopeném lomu. Cestou ale havaroval a auto poškodil natolik, že bylo nepojízdné. Snažil se ho proto alespoň zničit požárem.

Policie oba muže dopadla zhruba o dva měsíce později. Po jejich zadržení zjistila, že starší z nich má na svědomí i březnové vloupání do vozidla. Starší z mužů je obviněn z krádeže, poškození cizí věci a nedovoleného ozbrojování a je stíhán vazebně. Mladší, který byl už v minulosti trestně stíhán, je obviněn z nadržování i poškození cizí věci či maření výkonu úředního rozhodnutí. Pachatelům hrozí až pětileté vězení. 

Kde se obviněný dostal ke granátům z druhé světové války, to policie zatím nechtěla upřesnit. 

,