Zdravotnice v Nošovicích očkuje proti nemoci covid-19 zaměstnance automobilky...

Zdravotnice v Nošovicích očkuje proti nemoci covid-19 zaměstnance automobilky Hyundai Radka Chmelíčka. (13. května 2021) | foto: ČTK

Dovolené přinesou firmám více papírování, do očkování zaměstnance netlačí

  • 0
S poměrně složitějším návratem z dovolené musí o těchto prázdninách počítat zaměstnanci firem. Při svém návratu ze zahraničí musí ti, kteří nemají funkční druhé očkování nebo neprodělali v posledním půlroce covid, předložit zaměstnavatelům negativní test. Firmy nejen v Moravskoslezském kraji proto řeší, jak budou postupovat.

Zaměstnanci musejí také informovat, pokud odjíždějí do zahraničí na déle než 24 hodin. Pokud test po návratu ;edonesou, je jejich zaměstnavatel podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví povinen zakázat jim vstup na pracoviště.

Test na přítomnost viru si musí ve většině firem zajistit zaměstnanci sami.

„Do konce června se zaměstnanci testovali pomocí samotestů pod dohledem nadřízených. Nyní při návratu ze zemí s nízkým rizikem musí zaměstnanci doručit svému nadřízenému Ag test z odběrového místa. Testování na pracovišti nebude možné,“ popsala plánovaný postup Barbora Černá Dvořáková, mluvčí společnosti Liberty Ostrava.

Část zaměstnanců někdejší Nové huti se shánění testu po návratu ze zahraniční dovolené vyhne. „Máme proočkováno, včetně druhé dávky, téměř 2 500 zaměstnanců. Očkování jsme zájemcům zajistili také v prostorách huti,“ dodala mluvčí.

S kontrolou po dovolené musí počítat i ve společnosti Vítkovice Cylinders.

„Počítáme s tím, že po dovolených budeme u zaměstnanců zjišťovat, zda a jak byli otestováni. Ani teď, ani později je ale nechceme jakýmkoli způsobem nutit k očkování. Motivujeme zaměstnance, aby obecně dbali o své zdraví,“ uvedl personální ředitel Vítkovice Cylinders Tomáš Hladký.

Ze 450 zaměstnanců Vítkovice Cylinders je zatím proočkována zhruba polovina. „Pokračujeme v testování, volíme ale už metodu testování u konkrétních lidí, kteří se necítí zdraví nebo mají ve svém okolí člověka s podezřením na covid,“ doplnila mluvčí společnosti Eva Kijonková. 

Před dovolenou vyplní čestné prohlášení

Důraz na dobrovolnost budou klást, přes striktně dané požadavky ministerstva, ve skupině BR Group. Například v Lanexu Bolatice, který do skupiny BR Group patří, má nyní minimálně první dávku očkování polovina zaměstnanců.

„Jednotlivé firmy skupiny BR Group budou přijímat v souvislosti s tímto opatřením individuální postupy, ovšem jejich společným základem bude čestné prohlášení, které budou zaměstnanci vyplňovat ještě před zahájením čerpání dovolené,“ přiblížil plánovaný postup výkonný ředitel skupiny BR Group Petr Mitura. 

„Vycházíme totiž z toho, že zaměstnavatel není oprávněn plošně zkoumat a konkrétně zjišťovat, jak budou jednotliví zaměstnanci trávit dovolenou, nebo vyžadovat nahlášení místa dovolené před jejím schválením a čerpáním, a ani bychom nechtěli takto zasahovat do jejich soukromí. Na druhou stranu je ale povinností zaměstnavatele vytvářet bezpečné podmínky pro výkon práce a proti zavlečení onemocnění covid-19 na pracoviště.“