ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Milostivé léto finišuje, zájem o něj byl v Moravskoslezském kraji nízký

  • 0
Zatím jen desítky, možná stovky lidí v Moravskoslezském kraji využily možnosti zbavit se v rámci akce Milostivé léto svých dluhů, které měly k veřejnoprávním i některým soukromým institucím. Do 28. ledna stačí po domluvě zaplatit jistinu, poplatek 750 korun a dluh je definitivně smazán.

Kolik se přesně lidí z kraje doposud v rámci Milostivého léta rozhodlo svých dluhů zbavit, zatím není jasné.

„Od září nám volalo přes dvanáct tisíc lidí, kterým jsme pomohli s různými problémy po telefonu, další lidem pomáhali na různých místech v poradnách, Charitách a podobně,“ přiblížil situaci Daniel Hůle, vedoucí dluhového poradenství nevládní neziskové organizace Člověk v tísni.

„Kolik zájemců o pomoc bylo z Moravskoslezského kraje, ale říct nedokážeme,“ dodal Hůle.

Se zbavením se starých dluhů totiž pomáhají lidem i další organizace.

„Například v Centru nová naděje ve Frýdku-Místku se uskutečnilo do konce roku 2021 54 konzultací s 25 klienty, kteří se se žádostí o pomoc na centrum obrátili,“ konstatovala mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Musálková Jeckelová. „Ti celkově ve zhruba 150 dluzích a exekucích dlužili více než pět milionů korun,“ doplnila.

Většina nezaplatí ani sníženou hodnotu dluhu

Ve Frýdku-Místku se mimo jiné podařilo pomoci ženě samoživitelce, u níž se neuhrazený, původně 300korunový poplatek za porod vyšplhal na několik tisíc korun. Kvůli stěhování se k ní totiž nedostaly zasílané upomínky.

Pro většinu dlužníků ale byla často nad jejich možnosti i povinnost splnění jedné z podmínek Milostivého léta, zaplacení jistiny - základní částky, která byla půjčena.

„Většina klientů měla exekuce spadající do Milostivého léta, ale byli a jsou naprosto neschopni jakýchkoli úhrad,“ komentovala výsledek konzultací mluvčí města. „Jen tři klienti byli schopni uhradit jistiny v exekucích společně s náklady exekutora a celkově bylo takto uhrazeno asi 30 tisíc korun,“ řekla.

I přes plošné informování nebyl zájem

„Ne vždy známe výsledek, nakolik byli lidé úspěšní, zda došli tam, kam potřebovali. Lidem jsme sice pomáhali, ale zároveň je chceme vést k samostatnosti, takže jsme je ne vždy provázeli celým procesem,“ doplnil Martin Hořínek, ředitel frýdecko-místecké pobočky Charity. Část lidí, jichž by se Milostivé léto mohlo týkat, na možnost zbavení se dluhů vůbec nereagovala.

„Jako město jsme se snažili celou akci medializovat, informovali jsme o ní ve zpravodaji a podobně. Šedesát lidí jsme dokonce oslovili dopisem, že se mohou dluhů vůči městu zbavit,“ komentoval zájem o oddlužení v Třinci mluvčí tamního magistrátu Stanislav Cieslar.

„Z tohoto počtu se ozvali pro další informace a rady pouze tři oslovení dlužníci. Velká část dopisů se vrátila zpět, protože adresát nebyl dohledán, nebo si dopis nepřevzal,“ sdělil.

Podobné výsledné číslo zájmu oslovených zaznamenala i bruntálská radnice.

„V rámci Milostivého léta podaly sociální kurátorky oddělení sociálních služeb žádosti o oddlužení u tří klientů, z čehož u jednoho, který dlouhodobě spolupracoval na řešení svých dluhů, se podařilo díky této akci dosáhnout úplného oddlužení,“ přiblížil situaci v Bruntále mluvčí tamní radnice Jiří Ondrášek.

O tom, že možnost zbavení se starých dluhů neoslovila každého, ví i Dalibor Kraut, mluvčí ostravské Charity. „Nebyl to nějaký velký nápor, pomoc jsme nabízeli, ale reakce nebyla zásadně velká,“ konstatoval.