Řidič dodávky uvízl mezi závorami. Strojvedoucí naštěstí stihl vlak včas zastavit. | foto: PČR

Dodávku sevřely závory, šofér je místo proražení objížděl a uvázl

  • 49
Řidič dodávky zastavil v pátek svůj vůz na železničním přejezdu v Třinci mezi spuštěnými závorami. Na koleje vjel přesto, že blikala červená výstražná světla. Tragédii zamezil všímavý strojvedoucí blížícího se vlaku, který včas soupravu zastavil.

Když dodávku řízenou šestašedesátiletým Polákem sevřely z obou stran závory, snažil se šofér z místa odjet přes násep.

„Vozidlo ale po ujetí zhruba pěti metrů uvázlo svou nápravou na koleji,“ informovala policejní mluvčí Karolína Bělunková.

Manévrování v kolejišti naštěstí včas zaregistroval strojvedoucí blížícího se vlaku, který zrovna přijížděl ve směru z Českého Těšína. „Vlakovou soupravu strojvedoucí dokázal včas zastavit,“ podotkla Bělunková.

V místě pak byl na nějakou dobu zastaven vlakový provoz a dodávku hasiči z kolejiště vyprostili. Neopatrný řidič kromě jiného zavinil i přetrhání elektrických vodičů v kolejišti.

„Je podezřelý ze spáchání přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti, za což mu může být uložen trest odnětí svobody v délce trvání až na jeden rok, či zákaz činnosti,“ dodala Bělunková.  Dechová zkouška na alkohol u cizince byla negativní.

O víkendu policie informovala i o podobně nebezpečném počínání řidiče kamionu v Tlumačově na Zlínsku. Kamery u tamního přejezdu v polovině března zachytily, jak vjel šofér kamionu na kolejiště ve chvíli, kdy svítilo červené světlo a blížil se tam vlak. Přejezd opustil krátce před příjezdem soupravy, strojvedoucí musel použít rychlobrzdu.

Řidič kamionu na Zlínsku vjel na přejezd, červené navzdory: