Národní divadlo moravskoslezské zahajuje sezonu muzikálem West Side Story.

Národní divadlo moravskoslezské zahajuje sezonu muzikálem West Side Story. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Divadelní restart začíná, nabídka je plná premiér i neodehraných kusů

  • 0
Představením světoznámého muzikálu West Side Story zahajuje Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě novou divadelní sezonu. Odstartuje tak předčasně divadelní program v celém regionu. Nabídka letos překypuje premiérami a neodehranými kusy z období lockdownu.

Jinde ještě dobíhá letní režim spjatý třeba s plenérovými výstupy. Těšínské divadlo uspořádá od 22. do 25. srpna pod širou oblohou v Parku Adama Sikory odlehčenou verzi svých inscenací. Herci Slezského divadla Opava uvedou 29. a 30. srpna na nádvoří Červeného zámku v Hradci nad Moravicí v předpremiéře Cyrana z Bergeracu.

Vše musí být v souladu s opatřeními ohledně pandemie a s nutnými kontrolami bezinfekčnosti návštěvníků. Zaměstnanci největší kamenné scény v Ostravě se o diváky bát nemusejí.

 „Vstupenky na první představení West Side Story jsme prodávali v předprodeji docela slušně a čekáme, že lidé přijdou i na poslední chvíli a koupí si lístky přímo v pokladně,“ říká mluvčí divadla Šárka Swiderová. „Prodávat už smíme sto procent kapacity, ale první řady kvůli nutnému odstupu hlediště a jeviště necháváme volné.“

Přestože slavnostní zahájení divadelní sezony a také nové kusy se obvykle objevují po prázdninách, v Ostravě to neplatí. V repertoáru divadelního kolosu se za téměř rok nashromáždily neodehrané premiéry. Celkem jich s těmi regulérními bude na dvě desítky. První je připravena na 25. srpna. Půjde o činoherní drama Cyrila Gelyho Diplomacie.

„Posledním regulérním představením před lockdownem byla loni 10. října premiéra komedie Testosteron. A den nato ještě proběhl diskusní Seňor klub v Divadle 12. Pak jsme směli hrát až letos v červnu. Byly to například dvě předpremiéry opery Hubička a hráli jsme i činohry,“ připomíná Swiderová. „Uvedení Diplomacie je spojeno i s načasováním na termín autentického historického projevu.“

Divadlo Petra Bezruče začne v září

Děj vychází z faktu, že koncem srpna 1944 hrozilo z Hitlerova rozkazu zničení Paříže. A tehdy 25. srpna došlo k rozhovoru švédského diplomata a německého velitele pařížské posádky, jehož výsledkem mohla být záchrana metropole na Seině.

V Divadle Petra Bezruče začne nová sezona 3. září, a to dlouho očekávanou premiérou inscenace Špinarka. Ještě předtím bude 28. srpna letní speciál typický pro divadelní prázdniny.

„To v prostoru amfiteátru Domu kultury Poklad v Ostravě–Porubě odehrajeme naší úspěšnou komediální inscenaci Škola základ života,“ říká Michaela Kubicová, mluvčí Divadla Petra Bezruče. Tradiční poprázdninový začátek divadelní sezony chystají i členové Komorní scény Aréna. Slavnostní zahájení obstará 17. září uvedení komedie Mandragora s volným vstupem pro diváky.

Čeká dvaadvacet premiér

Jisté je, že nastávající sezona bude mimořádná a nabitá jak premiérami, tak dodatečným uváděním opožděných titulů, které zatím diváci nemohli vidět.

Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě se čtyřmi soubory je v tomto případě jejich nejpočetnější zásobnicí. 

„Čeká nás dvaadvacet premiérových titulů – sedm oper, devět činoher, tři baletní inscenace a tři muzikály,“ vypočítává ředitel divadla Jiří Nekvasil. „Na repertoáru máme dalších pětadvacet titulů z minulých sezon. Některé nové inscenace jsme mohli hrát pouze několikrát, jiné měly před lockdownem jen premiéru. Je potřeba uvést vše do chodu, vrátit již hotovým inscenacím původní lesk, energii a šarm! Bude to tak jeden velký restart.“

Nastávající sezona se proto příznačně jmenuje stejně jako ta loňská – Restart.