Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Deník Ukrajinky: Češi, máte obrovská srdce, nikdy na pomoc nezapomeneme

  16:10
Anna Rybak je mladá Ukrajinka z města Dnipro. Se dvěma malými syny uprchla před válkou. Společně s dalšími ženami a dětmi našla po strastiplné cestě zázemí u přátel v ostravské Polance nad Odrou. iDNES.cz vydává její deník, čtvrtý díl popisuje velkou pomoc lidí a snahu o přestěhování.
Ukrajinská uprchlice Anna Rybak s rodinným známým a nyní velkým pomocníkem...

Ukrajinská uprchlice Anna Rybak s rodinným známým a nyní velkým pomocníkem Vitalijem Prokopem a mariánskohorskou úřednicí ostravského obvodního úřadu Mariánské Hory a Hulváky. Na fotografii si vybírá některé věci z obvodního sběrného místa, kam přispěla řada místních občanů. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Nový týden začal telefonátem na ambasádu Ukrajiny. Když jsme totiž ze své vlasti odjížděli, všechny naše zahraniční pasy jsme měli vydány v Kyjevě, ale nestihli jsme pro ně zajet, jelikož od vypuknutí války byl tento úřad zavřený a doklady nevydával. 

Překročili jsme tedy hranice s našimi vnitrostátními ukrajinskými doklady. Při žádosti o pobyt na Červeném kříži nám bylo řečeno, že je nutné si do 14 dnů vyřídit pas již zde v ČR. Kontaktovala jsem tedy ambasádu, kde jsem obdržela informaci, že se nachází v Brně nebo v Praze.

Obrovské překvapení. Manžel Anny Rybak, který zůstal na Ukrajině, dokázal objednat květiny a kytici nechal doručit.

Příjem občanů je od 8:30 do 11:30 hodin a je třeba přivézt všechny doklady, fotky a vzít s sebou také děti. Bohužel, děti byly nemocné, takže jsme museli cestu odložit.

Nyní jsem raději zavolala na ambasádu znovu, zda stále tato povinnost platí. Dostala jsem informaci, že kvůli válce není možné pasy vydávat, jelikož veškeré doklady je potřeba vyřizovat v Kyjevě, kde to momentálně není možné. Cestu se všemi dětmi jsme tedy podnikat nemuseli…

Třiadvacátý březen byl dnem mých narozenin. Letos poprvé jsem oslavila narozeniny mimo domov, bez manžela, bez rodičů a bez přátel. Nemohu říci, že by pro mě byl tento den něčím výjimečný, ale přece jen je to vždy příležitost setkat se s rodinou, bohužel to však kvůli hrůzným okolnostem není možné.

Manžel poslal květiny

Tento den byl vždy milníkem, kdy jsem si připomínala, co vše se za uplynulý rok odehrálo – teď už však nic nebude stejné, vše, co jsme vybudovali, všechny ty naděje do budoucna – to vše zůstalo pod troskami našich měst zničených ruskými raketami…

Život však jde dal a nikdy nevíte co vám nový den přinese.

Můj manžel mě velice překvapil – objednal mi květiny. Vůbec netuším, jak se mu to podařilo, když je tak daleko a v takových podmínkách, ale umíte si představit mou radost, když mi kurýr květiny doručil.

Deník Ukrajinky

V den mých narozenin jsme měli naplánovánu také návštěvu lékaře, abych měla jistotu, že děti jsou již v pořádku. V rámci kontroly jsem také musela doložit očkovací průkazy obou synů Nazara a Mirona, které jsem mohla zaslat pouze prostřednictvím e-mailu. 

Naštěstí lékařka řekla, že vše je v pořádku a chlapci jsou již zdraví a ani netušila, že její slova jsou tím nejlepším dárkem!

S dětmi jsme museli vyřídit také několik pochůzek. Museli jsme zajet na úřad práce a podepsat žádost o finanční pomoc od státu. Pevně doufám, že se nám s ženami podaří brzy najít stálou práci a budeme tak moci využít své znalosti a zkušenosti při práci pro české občany. Pobírat jen tak peníze, aniž bychom cokoliv dělali, rozhodně není nic pro nás…

Děkuji, Karolíno z úřadu práce

Hodně nám pomohla vstřícnost, otevřenost a zdvořilost slečny Karolíny, zaměstnankyně ÚP. Karolíno, pokud to čteš, moc ti děkujeme! Když nás viděla, jak jsme dorazily, já a moje sestra se čtyřmi dětmi, přijala nás o své polední přestávce a rychle s námi vyřídila potřebné dokumenty.

Anna Rybak

Narodila jsem se ve městě Záporoží, kde ještě nyní žijí moji rodiče a babička. Před válkou jsme s mou rodinou bydleli ve městě Dnipro, kde nyní zůstal můj manžel Danil a mnoho mých přátel. 

Mám dva milované syny, čtyřletého Nazara a dvouletého Mirona. Vystudovala jsem marketing na Berdyansk University of Management and Business. Před válkou jsem pracovala pro Vodafone Ukrajina.

Již dříve jsem podala žádost na Úřad městského obvodu Ostrava-Mariánské Hory o dlouhodobější bydlení pro naši rodinu. Radnice tam vyčlenila pro uprchlíky 13 bytů. A právě v den mých narozenin se tak stalo, dostala jsem klíče od bytu.

Nejsme sami

Jsem nesmírně vděčná všem, kteří nám pomáhají v této těžké době, během války v mé rodné zemi. Pro nás uprchlíky je to velmi důležité a hodně to pomáhá také psychicky. 

V těchto těžkých chvílích uvědomění, že na to nejste sami a jsou zde úplně cizí lidé, kteří vám podají pomocnou ruku, jsou pro nás velmi povzbudivé a jsou to chvíle k nezaplacení! 

Nyní, když jsem v České republice, ráda konstatuji, že sjednocení lidí na všech úrovních, od úředníků až po ženy v domácnosti, je maximální a každý se snaží pomoci, jak může. Například Jana z VŠB-TU nám se svými kolegyněmi nasbírala velké množství oblečení, bot a věcí, abychom se sestrami mohly začít „normální život“ s našimi dětmi.

Věřte, že moje rodina a moje země nikdy nezapomenou na pomoc a přístup, které zde vidíme a zažíváme. Děkuji vám!

Chceme pracovat, dřiny se nebojíme

Moc doufám, že se mi brzy podaří zařídit pro děti školku, abych se mohla pustit do práce. Nemůžeme zatím vykonávat naše vystudované profese, v tom nám brání neznalost jazyka, ale umíme pomáhat a uklízet. 

To je celkem logické a ani já, ani dívky, se kterými jsme uprchly, se dřiny nebojíme a doufáme, že se nám podaří prolomit jazykovou bariéru.

Deníky Ukrajinek

Projekt portálu iDNES.cz, který dává prostor ženám prchajícím před válkou. Své příběhy popisují v pravidelných denících. Odráží jejich cestu za svobodou, hledání střechy nad hlavou i jejich každodenní život v Česku.

Už jsem se také přihlásila do kurzů češtiny, poslala jsem přihlášku na poradna@mskv.cz, kde jsem rychle dostala odpověď, kam jít a v jakém čase budou kurzy probíhat. Doufám tedy, že už brzy bude moje čeština na dobré úrovni.

Mezitím na Ukrajině moji přátelé a příbuzní pokračují v potřebné práci za hukotu sirén a kanonády výbuchů. Rusko otevřeně bombarduje města a předměstí. Nemám slov, abych to popsala… 

„Kdo dává, naplňuje srdce“

Mnoho našich měst je prostě pryč, neexistují. Mé město Dnipro zatím stojí a drží se, i přes nálety se mnoho podniků snaží obnovit práci, protože ekonomika je velmi důležitá i ve válečné době.

Samozřejmě bych chtěla poděkovat také lidem, kteří komentují články a poskytují mně i ostatním podporu. Jste úžasní! Možná mnoha věcem nerozumím, ale jsem pevně přesvědčena o dvou věcech – moje země a můj manžel hájí evropské hodnoty a vy to samé děláte tady pro nás, pro ty, co nemohou být ve svých domovech.

Ještě když byl mír a nikdo z nás si válku neuměl ani představit, četla jsem jednu velmi významnou větu: „Kdo bere, naplňuje dlaně, kdo dává, naplňuje srdce“ a chci říct, Češi, máte obrovská srdce!

Autor:
  • Nejčtenější

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Slavia - Baník 5:0, exhibici řídili Chytil se Schranzem, hosté dohrávali v deseti

4. května 2024  17:16,  aktualizováno  19:59

Slávističtí fotbalisté se na úvod nadstavbové části první ligy rivalovi ze Sparty důrazně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zabránit Ivetě odjet do Prahy nešlo, utekla by, vzpomíná matka Bartošové

30. dubna 2024

Premium V očích slzy, v hlavě plno vzpomínek, příjemných i těch smutných. Navíc zakončených tragédií....

Třinecké železárny promění energetiku, končí s uhlím. Za dvě miliardy

8. května 2024  7:17

Snížení emisí CO2 o celou třetinu si slibují manažeři Třineckých železáren od modernizace...

Audiokniha Dědictví: první díl Slezské trilogie z Hlučínska se 40% slevou

8. května 2024

Novodobou historií Hlučínska provází ve své Slezské trilogii spisovatelka Eva Tvrdá. Románovou...

Konec Dolu Lazy. Obří věž za dva měsíce odstřelí, menší díky památkářům zůstane

7. května 2024  15:33

Další loučení čeká horníky pracující pod zemí na Karvinsku. Státní podnik Diamo už ví, jaké budou...

Marná snaha. Lékaře do obcí na Bruntálsku nelákají ani statisícové dotace

7. května 2024  12:31

Úředníci vyřídili několik telefonických dotazů na podrobnosti, nakonec se ale nikdo nepřihlásil –...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...