Likvidace další šachty na Karvinsku, Diamo pomocnou jámu zalije betonem

  • 0
Sto milionů korun a dva roky práce. Tak vypadá z pohledu čísel likvidace jámy Pomocného závodu Darkov, která pomáhala s větráním jak stejnojmenného dolu, tak sousedícího Dolu ČSM.

Oproti jiným podobným akcím se tato liší jak použitým materiálem, tak dobou zasypávání. Důvodem je stav jámy.

„Jámu zasypáváme betonem a zpevněným zásypovým materiálem. Celkem půjde o 38 tisíc kubíků zpevněné betonové směsi, 5,5 tisíce kubíků betonu a k tomu bude separační vrstva štěrku,“ konstatoval Josef Lazárek, ředitel odštěpného závodu Darkov státního podniku Diamo, který má likvidaci šachty na starosti.

„Jáma je už od roku 2015 v havarijním stavu. Sousední jámu jsme zasypali už v roce 2004, tato byla i nadále v provozu, neboť sloužila jako vtažná jáma propojení Dolu ČSM a Darkova,“ doplnil ředitel důvody špatného stavu jámy, kterou se do podzemí vháněl čerstvý vzduch, zatímco výdušnou jámou se důlní větry dostávají ven.

Oproti velké části jiných zasypávaných šachet nebude ta z pomocného závodu Darkov v budoucnosti sloužit k těžbě plynů – k té budou později využívány jiné jámy důlního závodu. Jáma se proto bude zasypávat v plném profilu, nezůstane po ní nic včetně těžní věže, která doposud mohla sloužit například jako navigační bod pro návštěvníky nedalekého Karvinského moře.

To se ale stane nejdříve za tři roky. Využívání betonu, místo běžnějšího zásypového materiálu, se totiž projeví i na době zasypávání jámy.

„Podle zvolené technologie se betonují různě vysoké vrstvy. Někdy mají dvacet, někdy zase jen pět metrů. Beton pak musí vytvrdnout, jsou tu technologické lhůty, kdy prostě musíme čekat, než budeme moci pokračovat dál,“ vysvětloval dlouhé zasypávání jámy Josef Lazárek.

Konec šachty, kde se nikdy netěžilo. Začala likvidace Dolu Frenštát

Teprve po kompletním zasypání vtažné jámy bude následovat likvidace zbytku závodu. Na místě by nemělo zůstat prakticky nic.

„V roce 2026 budeme pokračovat v likvidaci budov v okolí jámy tak, aby ještě ve stejném roce bylo vše vyřešeno. Zbourají se všechny budovy, vše bude vyčištěno. Jednáme s karvinským magistrátem, který má o následné využití areálu zájem. Máme také pracovní skupinu, jež zjišťuje, co by tady mohlo být,“ doplnil Lazárek.

Po zasypání pomocného dolu by měla přijít na řadu rovněž likvidace samotného Dolu Darkov. V jeho podzemí nyní probíhají přípravné práce na definitivní konec tohoto dolu.

„Na Darkově v současnosti stavíme 163 izolačních hrází, jsme zhruba ve dvou třetinách potřebných prací,“ vysvětlil mluvčí společnosti Diamo Tomáš Indrei. „To by mělo také trvat do roku 2025 nebo začátku roku 2026, pak i zde přistoupíme k likvidaci vlastních jam.“