Dvojice praturů se zabydlela v krnovské Chomýži, kde budou na loukách bývalé...

Dvojice praturů se zabydlela v krnovské Chomýži, kde budou na loukách bývalé vojenské střelnice spásat invazivní druhy rostlin a podpoří růst druhů chráněných. | foto: město Krnov

Pobyt praturů podpoří růst chráněných rostlin v krnovské Chomýži

  • 2
Dvojice praturů se zabydlela v krnovské Chomýži. Do Vánoc si tam budou zvykat v takzvané aklimatizační ohradě, pak budou na loukách bývalé vojenské střelnice deset let spásat invazivní druhy rostlin a podpoří růst druhů chráněných. Po Novém roce k nim přibudou divocí koně.

„V aklimatizační ohradě obehnané oplocením a elektrickým ohradníkem mají dva býci divokého tura napajedlo a dřevěný přístřešek. Do Vánoc by si tam měli zvyknout, pak je pustíme na větší pastvinu, kterou teď dokončujeme,“ upřesnil Dušan Martiník z krnovské radnice.

V aklimatizační ohradě poté pratury vystřídají tři exmoorští ponyové. Tím bude ministádo, jež se postará o záchranu chráněných druhů rostlin a živočichů, jako jsou hvozdík pyšný, několik druhů orchidejí, bělopásek dvouřadý či čolek velký, kompletní. Pohybovat se budou na ploše 36,6 hektaru. Jde o území bývalého vojenského areálu, jež je významným krajinným prvkem pod mimořádnou ochranou.

Náklady na vybudování pastevního areálu činí 5,2 milionu korun bez DPH. Následná desetiletá péče o tři exmoorské ponye a dva pratury přijde na 2,3 milionu korun bez DPH. „Obě zakázky jsou součástí projektu Podpora biodiverzity botanicky a zoologicky cenného území bývalého vojenského areálu v Chomýži u Krnova, na nějž Krnov získal evropskou dotaci 6,8 milionu korun,“ upřesnila mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Území někdejší střelnice sovětské armády dlouho leželo ladem, zarůstalo a populace chráněných rostlin a živočichů postupně mizela. Velcí kopytníci pomohou nálety a expanzivní rostliny zredukovat. V oblasti vznikají i tůně pro obojživelníky a vysévá se kokrhel, jenž se používá na potlačení expanze třtiny křovištní. S dokončením projektu se počítá nejpozději v prosinci 2023.