(ilustrační foto)

(ilustrační foto) | foto: NWR

Krajský úřad nepovolil v Ostravě obří skládku uhlí, s níž nesouhlasí lidé

  • 6
Lidé, kteří žijí v sousedství hutní firmy ArcelorMittal Ostrava a v minulých týdnech hlasitě protestovali proti jejímu záměru vybudovat v areálu obří polní skládku uhlí, si mohou oddechnout. Krajský úřad totiž stavbu zamítl.

„Krajský úřad v procesu posuzování vlivů skládky na životní prostředí (EIA) zvažoval všechny aspekty tohoto záměru. Podle dokumentace se nejeví, že by měl mít významně negativní vliv na životní prostředí, ve výsledku se však úřad přiklonil k názoru, že navrženou skládku není vhodné v dané lokalitě realizovat,“ řekl vedoucí krajského odboru životního prostředí a zemědělství Jan Filgas.

Zhruba třicítka lidí dorazila v prosinci na projednávání záměru hutní společnosti ArcelorMittal.

Podle něj nebylo prokázáno, že společenský zájem na výstavbě skládky významně převažuje nad veřejným zájmem ochrany životního prostředí a veřejného zdraví. Navíc v podkladech chyběly některé informace týkající se skládky a rizik spojených s jejím provozem.

Obvod nečeká konec bojů

„Ukázalo se, že vliv skládky uhlí na život místních obyvatel může být podstatný,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Jarmila Uvírová.

S výsledkem je spokojený místostarosta Radvanic a Bartovic Aleš Boháč. „Jsme rádi, že krajský úřad otevřenou polní skládku zamítl a zamezil tak dalšímu znečišťování ovzduší prachem v našem obvodě,“ poznamenal Boháč. „Velké poděkování patří místním lidem, kteří kraji posílali své připomínky. Obávám se ale, že není konec a huť se odvolá. Pokud to udělá, budeme bojovat dál.“

ArcelorMittal: Jinou skládku stejného rozsahu úřad povolil

Mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbora Černá Dvořáková zatím neřekla, zda se firma odvolá. „S ohledem na průběh řízení jsme negativní stanovisko čekali. O dalším postupu rozhodneme, až detailně prostudujeme odůvodnění,“ konstatovala mluvčí.

Podotkla ale, že záměr vybudovat skládku v areálu hutní firmy je v souladu s územním plánem města a negativní stanovisko krajského úřadu podle firmy nerespektuje závěry odborných stanovisek, která jsou součástí dokumentace EIA.

„Navíc o záměru jiné firmy vytvořit skládku uhlí stejného rozsahu v blízkém okolí krajský úřad dříve rozhodl kladně s tím, že nemá významný vliv na životní prostředí a veřejné zdraví,“ připomněla Černá Dvořáková.