Policisté prohledávali prodejny Kaufland, kde anonym oznámil uložení výbušného...

Policisté prohledávali prodejny Kaufland, kde anonym oznámil uložení výbušného systému (19. dubna 2020). | foto: Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Za neodpálení obchodů chtěl muž miliony a letadlo, policie žádá obžalobu

  • 0
Policie navrhla obžalovat muže, který se podle vyšetřovatelů na jaře při opakovaných telefonických výhrůžkách na tísňové linky vydával za příslušníka takzvaného Islámského státu. Hrozba uložení bomby v prodejnách obchodního řetězce tehdy zaměstnala stovku policistů z několika oddělení.

O posunu ve vyšetřování případu informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. 

Muž podle policie 19. dubna opakovaně anonymně volal na univerzální tísňové číslo 112 i na policejní linku 158. Vydával se za příslušníka teroristické organizace, hrozil útokem vůči prodejnám obchodního řetězce Kaufland na Ostravsku a za neodpálení bomby požadoval milion amerických dolarů v hotovosti a dopravní letadlo.

Policisté na základě jeho telefonátů museli zajistit a zkontrolovat asi dvacítku obchodů v Moravskoslezském kraji.

„Několik stovek lidí muselo být evakuováno a občané neměli možnost vstupu do příslušných obchodů, popřípadě do celých objektů, ve kterých se tyto prodejny nacházely,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Bombu policisté nenašli. Jednapadesátiletého podezřelého zadrželi po pár hodinách, o dva dny později ho obvinili ze zvlášť závažného zločinu vyhrožování teroristickým trestným činem. Za to mu hrozí až dvanáct let vězení. Okresní soud muže z Ostravska poslal do vazby.

O návrhu na podání obžaloby rozhodne olomoucké vrchní státní zastupitelství.   

,