Toto zjištění se týká především pravidelných kafařů, u nichž se po čase vytváří tolerance na kofein, a při příjmu této látky se pak dostávají maximálně na normální úroveň pozornosti, nikoli nad ni, jak se dříve předpokládalo.
Studie zkoumala slabé i silné kafaře
Nová studie odborníků z univerzity v Bristolu byla založena na zkoumání 379 dobrovolníků sestávajících ze slabých a ze středních až silných kafařů. Všem účastníkům byl na 16 hodin odepřen přísun kofeinu a následně bylo jedné skupině podáno placebo a druhé kofeinová tabletka.
O kofeinuKofein (podle rostliny Coffea arabica, česky kávovník) je alkaloid příznivě stimulující centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Patří mezi nejrozšířenější stimulanty na světě a jeho účinky jsou známé už několik století. Kofein je obsažen především v kávovníku a čajovníku, ale i v jiných rostlinách. Nejčastěji je konzumován ve formě kávy, čaje, čokolády, coca-coly, energetických nápojů a přidává se i do některých léků. Kofein patří mezi legální psychoaktivní látky a lze si na něm vytvořit krátkodobou závislost. Předávkování kofeinem se projevuje nervozitou, roztěkaností, srdeční arytmií a nespavostí. |
Rozdíl ve výsledcích obou zkoumaných skupin dobrovolníků byl nepatrný nebo žádný. Lidé, kteří dostali kofeinovou tabletu, nenahlásili žádné pocity odlišné od normálu ani zvýšení bdělosti a čilosti, dobrovolníci s placebo cítili jen bolest hlavy a zvýšenou úzkost.
Pozornost lidí ve skupině s kofeinovou tabletou byla na stejné nebo dokonce nižší úrovni než u těch s placebo tabletou. Vědci to vysvětlují tím, že kofein přináší konzumentům pouze návrat k normálu, protože nedostatek této látky se projevuje především únavou.
"Ačkoli si častí konzumenti myslí, že je kofein probere, zvláště v podobě čaje, kávy nebo jiného nápoje s kofeinem, podle našich důkazů se jedná o vyrovnání následku nedostatku kofeinu, který se projevuje únavou," vysvětil psycholog Peter Rogers, hlavní vedoucí této studie.
Kávu pijte pravidelně nebo vůbec
Odborný tým pod vedením doktora Rogerse rovněž zjistil, že lidé s genetickými dispozicemi k úzkosti tíhnou k mírně vyšší konzumaci většího množství kávy než ostatní jedinci.
Doktor Rogers doporučuje popíjet kofein pravidelně v práci i o víkendech, a vyhnout se tak abstinenčním příznakům, nebo tento návyk utnout úplně.