Začala podzimní výstava Flora Olomouc

Začala podzimní výstava Flora Olomouc | foto: Flora Olomouc

Barevný ráj pěstitelů otevřel brány, začala podzimní výstava Flora Olomouc

  • 1
Zahrádkáři, milovníci ovoce, zeleniny, květin nebo také vína či domácí pálenky. Ti všichni si přijdou na své na letošní podzimní výstavě Flora Olomouc – Hortikomplex, která odstartovala v pavilonu A výstaviště a potrvá až do neděle. Autory hlavní expozice jsou Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík.

Na ploše čtyř tisíc metrů čtverečních návštěvníci najdou téměř 30 tun zeleniny a ovoce, čtyři a půl tisíce řezaných i hrnkových květin a také 50 stromů.

„Tento jedinečný svět plný barev, vůní a světla bude existovat pouhé čtyři dny. Pro návštěvníky je to příležitost udělat si neopakovatelné fotky, všechny srdečně zveme,“ uvedl mluvčí Výstaviště Flora Olomouc Michal Poláček.

Zeleninu a ovoce si zájemci mohou i koupit. Lidé se mohou těšit i na velké zahradnické trhy s bohatou nabídkou výpěstků a zahradnických potřeb.

Nedílnou součástí akce jsou také ochutnávky vína na akci Dny moravských vín, Mezinárodní včelařská výstava Hanácká včela či expozice Českého zahrádkářského svazu s oblíbeným posezením u vína a pěstitelskou poradnou.

Velký prostor na výstavě patří festivalu gastronomie a nápojů Olima. Na něm se koná Gastro Olomouc Olima Cup – tradiční kuchařská soutěž pro talenty ze středních škol a učilišť a Moravský cukrářský šampionát – prestižní cukrářská soutěž.

Flora košt už po dvacáté

Milovníci kvalitní gastronomie si užijí také jubilejní 20. ročník soutěžní přehlídky Grand Prix ovocných destilátů Flora košt. Návštěvníci se letos mohou těšit na více než 300 vzorků kvalitních destilátů.

Jedním z lákadel výstavy je v historické oranžerii expozice věnovaná koření a bylinkám.

Letošní hlavní expozice vznikla u příležitosti 30 let od rozdělení Československa s důrazem na to, že stále trvá ojedinělé spojenectví a vztah mezi Českou a Slovenskou republikou.