Policie zadržela dvě provozovatelky množírny psů. Zvířata žila ve špatných podmínkách

  • 5
Policie zadržela letos v dubnu dvě ženy, které podezírá, že vydělávaly na prodeji psů z množírny. Při domovních prohlídkách zajistili policisté téměř stovku psů. Protiprávního jednání se ženy podle kriminalistů prokazatelně dopouštěly minimálně po dobu jednoho roku a na prodeji vydělaly kolem jednoho milionu korun.

Jedna ze zadržených v malé obci v Olomouckém kraji ve svém domě chovala psy, kteří byli určeni výhradně k množení a následnému prodeji štěňat, ve zcela nevhodných podmínkách. Druhá z žen v Praze zajišťovala prodej štěňat. Na webu policie o tom informovala její mluvčí Eva Kropáčová.

Podezřením z týrání zvířat se policie začala zabývat v loňském roce na základě trestního oznámení podaného neziskovou organizací na ochranu zvířat. Další základní informace týkající se možného protiprávního jednání policisté získali i od týmu lidí České televize natáčejících dokument o týrání zvířat.

„Domnívám se, že na republikové úrovní je ten případ svou rozsáhlostí nevídaný,“ sdělil ČT zástupce ředitele Obvodního ředitelství policie Praha IV Milan Děček.

Psi podle zjištění policie chovala sedmašedesátiletá žena bydlící v malé obci v Olomouckém kraji v několika místnostech rodinného domu, ve zcela nevhodných podmínkách. „Psi bydlící v domě žili mezi výkaly, které požírali. Další psy žena chovala v kotcích na zahradě a to taktéž v nevyhovujících podmínkách.

Psi žili za mřížemi a měli srst pokrytou výkaly

Na malém prostoru v zamřížovaném kotci žilo několik psů, kteří měli špatný výživový stav, zanedbanou srst pokrytou výkaly, většina z nich trpěla stomatitidou, záněty spojivek a mnoha dalšími chorobami. Odrozená štěňata rasy čivava, jorkširský teriér, maltézský psík, pudl a kavalír king Charles Španěl, pak putovala k prodeji do Prahy,“ uvedla mluvčí.

O zveřejňování inzerátů s nabídkou štěňat na mnoha internetových prodejních portálech se starala pětaosmdesátiletá žena. Ta také jednala se zájemci o koupi štěňat a následně podle kriminalistů domlouvala předání zvířat na chodbě rodinného domu.

Policie obě podezřelé zadržela 7. dubna. Při domovní prohlídce v domě v Olomouckém kraji za asistence státní veterinární správy odebrali 93 psů, z nichž bylo přibližně 30 štěňat určených k prodeji. V domě v Praze odebrali dva psy, kteří byli již připraveni na předání zájemcům.

Majitel množírny s desítkami nemocných psů dostal podmínku, nesmí je dál chovat

„Všechna zvířata si za asistence státní veterinární správy převzali do péče pracovníci neziskových organizací s nutností okamžitého převozu k veterinárnímu ošetření,“ dodala mluvčí.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu týrání zvířat, chov zvířat v nevhodných podmínkách a neoprávněné podnikání. V případě odsouzení hrozí dvojici žen trest odnětí svobody v délce až šest let.

,