Až do října uvidí návštěvníci ve Zbrašovských aragonitových jeskyních v...

Až do října uvidí návštěvníci ve Zbrašovských aragonitových jeskyních v Teplicích nad Bečvou výstavu nazvanou Světlo sklem, kterou do podzemí připravil umělec Ondřej Strnadel. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Prohlídky Zbrašovských jeskyní oživují díla ze skla, inspirovala je i Bečva

  • 0
Podzemí Zbrašovských aragonitových jeskyní v Teplicích nad Bečvou na Přerovsku zdobí skleněné objekty skláře Ondřeje Strnadela. Návštěvníci je uvidí na prohlídkových trasách.

Ondřej Strnadel se při tvorbě svých děl inspiroval jeskynním prostředím, ale i řekou Bečvou. Jeho svítidla a světelné instalace vznikly ve spolupráci s Mikulášem Parmou.

„Sezonní výstava letos nese název Světlo sklem. Otevřena bude v interiérech jeskyně do konce října,“ řekla vedoucí jeskyní Barbora Šimečková.

Jeskyně pořádají výstavy současného výtvarného umění už přes třicet let. „Ondřej Strnadel je sklářský výtvarník a učí na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské ve Valašském Meziříčí. Koncepci výstavy jsme nechali na něm, některé objekty stvořil přímo pro konkrétní místa a zákoutí v jeskyních. Vytvořil objekty inspirované jeskynní výzdobou, a to nejen ze Zbrašovských jeskyní, ale i z jiných jeskyní,“ uvedla Šimečková.

V hlavní roli řeka

Návštěvníci kromě sklářských instalací inspirovanými jeskynními výzdobami mohou zhlédnout i objekty pramenící z inspirace řekou Bečvou.

„Autor je z Valašského Meziříčí, kde má Bečva ústřední roli. V řece lze dodnes nalézt kromě omletých kamenů také omleté zbytky z valašských skláren, které si Bečva přetvořila do oblázkovitých tvarů. To skláře zaujalo, tyto tvary dokáže vyrobit ze skla a navíc jako svítidla. Mnohé objekty tak mají v sobě světelný zdroj. Tato část výstavy vznikla ve spolupráci s jeho kolegou Mikulášem Parmou,“ doplnila Šimečková.

Loni jeskyně ozdobila instalace sklářských výtvarníků ze studia Crystal Creative s názvem DNA, která využívala ultrafialové osvětlení.

V minulosti mohli návštěvníci jeskyní vidět třeba sochy lidských postav výtvarníka Michala Trpáka, ale i akademického sochaře Miroslava Machaly a sochaře Olbrama Zoubka.

Pravidelně se zde představují také mladí výtvarníci: studenti sklářské školy z Valašského Meziříčí či z ateliéru sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity.

Materiály vhodné do podzemí

Podle správkyně jeskyní jsou díla pro tyto výstavy vybírána tak, aby bez újmy odolaly téměř stoprocentní vlhkosti vzduchu a čtyřměsíční instalaci v podzemí. Nejčastěji jsou díla z laminátu, plastu, umělého kamene, skla nebo keramiky.

Podobné oživení každoročně chystají v Olomouckém kraji také pracovníci jeskyně Na Špičáku u Supíkovic na Jesenicku. Návštěvníci si tam mohou pod zemí pravidelně poslechnout koncerty pěveckých sborů.

1. srpna 2022