Vrchní soud zrušil rozsudek v kauze Vidkun, korupční kauzu vrátil na kraj

  • 4
Olomoucký vrchní soud v neveřejném jednání zrušil rozsudek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Případ vrátil olomouckému krajskému soudu. Soud původně v případu, který podle obžaloby odkrýval korupční vztahy mezi podnikateli, policisty a veřejnými činiteli, uložil podmínečné i peněžité tresty.

Odsouzeni byli bývalý olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec, vlivný podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

Odvolaly se obě strany. Šéf tamního odboru hospodářské kriminality Radek Petrůj je již pravomocně zproštěn.

„Vzhledem ke skutečnosti, že se jednalo o rozhodnutí v neveřejném zasedání, nemohu konkretizovat, čeho se rozhodnutí týkalo ani jak bylo rozhodnuto, a to do doby, než bude rozhodnutí vyhotoveno a doručeno všem účastníkům řízení,“ řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Případ se týkal vynášení informací z trestních spisů. Rozbořila krajský soud původně odsoudil za podplácení, Kadlece za zneužití pravomocí a podnikatele Kyselého za účast na zneužití pravomoci úřední osoby.

Kyselý dostal trest 18 měsíců s tříletým podmíněným odkladem a peněžitý trest 2,1 milionu. Kadlec dostal dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a peněžitým trestem 144 tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky.

Potrestán byl i bývalý hejtman

Rozbořilovi soud uložil dva roky s tříletým podmíněným odkladem a peněžitý trest 180 tisíc korun. Petrůje soud zprostil s tím, že jeho vytýkané jednání není trestným činem.

V jeho případě je rozsudek pravomocný, policista se loni v únoru vrátil na post šéfa odboru hospodářské kriminality olomoucké krajské policie.

U zbývajících tří obžalovaných podal žalobce Miroslav Stoklásek odvolání. Nesouhlasil totiž s tím, že jde „pouze“ o přečin zneužití pravomoci veřejného činitele v prvním odstavci.

„Já nadále tvrdím, že svým jednáním způsobili vážnou poruchu v činnosti orgánu státní správy, navrhuji tedy přísnější kvalifikaci. U pana Kadlece nesouhlasím rovněž s vypuštěním právní kvalifikace přijetí úplatku,“ řekl ČTK před časem Stoklásek. Odvolání podali i všichni tři obžalovaní.

Kadlec podle obžaloby podnikateli Kyselému dlouhodobě poskytoval informace z devíti trestních řízení, soud však dvojici odsoudil za korupční jednání ve čtyřech trestních kauzách.

Chyběly další důkazy

U zbývajících pěti není dostatek důkazů, uvedl soudce. Bývalý hejtman Rozbořil podle rozsudku nabídl Kadlecovi úplatek za informace v případu stavby jezdeckého areálu v Lazcích, který byl prověřován kvůli možnému dotačnímu podvodu.

Kauza byla postavena důkazně především na odposleších. Zachycují schůzky hlavních aktérů případu v olomouckých kavárnách a restauracích, ale i z kuřárny olomouckého pracoviště GIBS a Kadlecovy kanceláře v budově krajského policejního ředitelství.

Kadlec podle obžaloby podnikateli Kyselému dlouhodobě poskytoval informace z devíti trestních řízení. Šlo o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce nebo Tesco SW, jež měly zůstat utajeny.

Ke kriminalistice patří i lhaní, řekl expolicista obžalovaný v kauze Vidkun

Kyselý podle žalobce využíval tyto informace k posílení svého vlivu a prostřednictvím Kadlece a jeho podřízeného Petrůje také trestní řízení ovlivňoval. Některé případy byly spjaty i s bývalým hejtmanem Rozbořilem.

V kauze Vidkun dostali podmínku a pokutu Kadlec, Kyselý a Rozbořil

Kadlec, Rozbořil i Kyselý si vzali čas na rozmyšlenou, zda se proti verdiktu odvolají, stejně tak státní zástupce. Zproštěný Petrůj se svého práva na odvolání vzdal. Proti zprošťujícímu rozsudku vůči Petrůjovi však podal na místě odvolání státní zástupce.

Případ začal 13. října 2015, kdy tehdejší Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zasahoval na řadě míst v Praze a Olomouckém kraji, soud jednání otevřel loni v únoru. Kyselý se jich neúčastnil, omlouval se ze zdravotních důvodů.

,