Po nárazu kombajnu do stožáru elektrického vedení začalo na poli u Olomouce...

Po nárazu kombajnu do stožáru elektrického vedení začalo na poli u Olomouce hořet obilí. | foto: JPO Velký Týnec

Po nárazu kombajnu do stožáru vzplálo obilí, stovky domácností byly bez proudu

  • 7
K požáru, který byl viditelný do širokého okolí, vyjížděli v neděli večer hasiči na pole u Velkého Týnce poblíž Olomouce. Hořet tam začalo poté, co řidič kombajnu narazil do stožáru a při zkratu způsobeném stržením drátů začalo hořet suché obilí. Stovky domácností byly bez proudu.

K požáru, který zasáhl plochu zhruba 300 krát 100 metrů, vyjelo pět jednotek, mimo jiné dobrovolní hasiči z Velkého Týnce.

„K požáru došlo v důsledku nárazu do stožáru elektrické rozvodné sítě zemědělskou technikou,“ popsali zástupci jednotky na jejím facebookovém profilu s tím, že mimo jiné bylo nutné zabránit rozšíření ohně na další odstavenou zemědělskou techniku a přilehlé domy.

„Hasební práce komplikovaly zejména stržené dráty elektrického vedení, které byly v době příjezdu na požářiště pod proudem,“ dodali hasiči.

Podle mluvčího skupiny ČEZ pro severní Moravu Vladislava Sobola byla porucha nahlášena ve 21:43.

„Dodávku jsme obnovili po necelých třech hodinách, do té doby byly bez proudu řádově stovky odběratelů,“ nastínil.

Druhá podobná nehoda během tří let

Nehodu už vyšetřuje policie. „Podle prvotních informací se řidič kombajnu patrně plně nevěnoval jeho provozu a narazil do stožáru. Způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na více než milion korun. Řidič se podrobil dechové zkoušce i orientačnímu vyšetření na drogy, v obou případech s negativním výsledkem,“ shrnula policejní mluvčí Petra Vaňharová.

„Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti, za který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti,“ dodala.

Podobná nehoda se na poli u Velkého Týnce stala i v listopadu 2021, kdy traktorista narazil do stožáru elektrického vedení, jenž se poté výrazně nahnul a vlivem pnutí drátů došlo i k poškození dalšího stožáru. Navíc se tak stalo v místě, kde trasa vedení přetíná dálnici D35, na níž tak musel být kvůli nebezpečí pádu drátů na 28 hodin uzavřen provoz.

ČTK uvedla, že podle jejích informací pracují kombajnér z nynější nehody i zmíněný traktorista ve stejném zemědělském družstvě.

Nehodu jednadvacetiletého řidiče traktoru, jež skončila několikamilionovou škodou, loni vyšetřovala policie jako možný trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, nakonec ale konstatovala, že šlo pouze o přestupek. Mladík uvedl, že kultivoval pole, při tom se ohlédl dozadu a traktor mezitím narazil do sloupu.

19. července 2023