Schránka tvořená skleněnou nádobou s odkazem předků nalezená v těle kamenného...

Schránka tvořená skleněnou nádobou s odkazem předků nalezená v těle kamenného kříže ve Velké Bystřici. Uvnitř byly rukopisné dokumenty i peníze. | foto: Městský úřad Velká Bystřice

Kamenný kříž ukrýval schránku s rukopisy i stokorunou z padesátých let

  • 0
Nečekaný nález učinili dělníci, kteří ve Velké Bystřici na Olomoucku restaurují kamenný kříž z druhé poloviny 19. století. Skrýval totiž schránku s odkazem předků z několika období uplynulých více než sta let.

Kamenný kříž stojící v Týnecké ulici nechal vyrobit v roce 1886 dnes už neexistující Čtenářský spolek Lidumil patrně k dvacátému výročí svého založení. Schránka v podobě skleněné nádoby byla skrytá v dutině za deskou s nápisem „V těle kříž“.

„Nejstarším obsahem schránky byly dvě rukopisné listiny pocházejí z doby stavby kříže. První je slavnostní zápis o stavbě, druhá obsahuje seznam členů spolku a přispěvatelů stavby,“ popsala vedoucí odboru kultury a informací velkobystřického městského úřadu Martina Žbánková.

„Další rukopisy pak připomínají opravy kříže z let 1935 a 1963, napsala je paní Marie Zlámalová z Týnecké ulice. Ta též zřejmě přiložila i dobové památky jako svaté obrázky s modlitbami, náhrdelník, věneček a též stokorunovou bankovku z roku 1958,“ dodala.

Kříž ukrýval schránku

Rukopisy nyní budou podrobně zkoumat archiváři a město pak na základě jejich doporučení schránku vrátí zpět buď s kopiemi dokumentů, nebo dokonce s originály. Ty totiž i přes absenci jakékoli izolace unikly poškození vlhkostí.

„I podle restaurátorů se jedná o velmi zajímavý objev, protože u těchto drobných památek nebývají podobné nálezy obvyklé,“ podotkla Žbánková.

Kříž podle ní provází i malá záhada. Podle historických pramenů měl původně stát jinde a to u velkobystřické kovárny, kde byl do roku 1881 letitý dřevěný kříž, který se však rozpadl.

O přesunu kamenného kříže z tohoto místa do Týnecké ulice ovšem žádné dosud nalezené záznamy nevypovídají. Zda tedy stojí na stejném místě, kde ho spolek Lidumil nechal před více než stoletím umístit, tak zůstává nejasné.