ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Aneta Čapkovápro iDNES.cz

Za útok na romské děti na Přerovsku hrozí muži a ženě pět let vězení

  • 102
Policie obvinila muže a ženu, kteří v dubnu napadli v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku pět romských dětí. Stíhání policisté zahájili kvůli trestným činům s rasovým podtextem, obviněným hrozí až pět let za mřížemi.

Pětici dětí napadli oba dospělí v neděli 7. dubna v zámeckém parku. Útok ohlásili v ten samý den navečer rodiče. Podle policie pak dvěma dětem zajistili ošetření v nemocnici, kde bylo jedno z nich ošetřeno jednorázově a druhé tam zůstalo na pozorování.

Podle serveru Romea.cz, který na událost upozornil, musely lékařské ošetření vyhledat tři děti - čtrnáctiletý chlapec s otřesem mozku a pohmožděnými zády, dvanáctiletá dívka s pohmožděnou páteří a přeraženým nosem a další dívka s poraněným hrudníkem.

Policie zpočátku napadení prověřovala pouze jako přestupek proti občanskému soužití. Po třech dnech si ovšem případ převzali od místních policistů kriminalisté, kteří změnili právní posouzení toho, co se v zámeckém parku odehrálo. Nyní již mají sepsané obvinění.

„Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou osob, muže a ženy, které byly obviněny z trestných činů ublížení na zdraví, výtržnictví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob,“ vypočítává policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Vyšetřování stále pokračuje, Zajícová ale uvedla, že policie už nebude sdělovat další informace. „A to až do skončení vyšetřování,“ doplnila.

Za útokem byl starší incident s někým jiným, řekla příbuzná

Příbuzná jednoho z napadených chlapců před časem uvedla, že příčinou potyčky byl zřejmě incident mezi šestnáctiletou dcerou útočícího muže a někým z dětí, který se stal několik dní před útokem.

„Šlo ale o úplně jiné děti. Prostě přišel a začal mlátit každé romské dítě, které mu přišlo pod ruku,“ řekla žena pro Romea.cz. Server citoval i dalšího svědka, který vypověděl, že agresor během útoku minimálně jednomu z dětí vulgárně rasisticky nadával.

V reakci na událost se uskutečnila schůzka, na které probírali další postup zástupci policie a strážníků, městského úřadu, specialisté na romskou problematiku, asistenti prevence kriminality a také zástupci místní romské komunity.

,