Fantastické počasí a slušná zásoba sněhu. Horská idyla vypukla naplno

  • 1
Nadšení milovníků zimních sportů z regionu i z okolí přinesl víkend, kdy Jeseníky i Hanou zasypaly desítky centimetrů sněhu. Stovky natěšených lyžařů vyrazily na zasněžené svahy v Jeseníkách. Otevřela tam například střediska v Karlově, Branné, Dolní Moravě, ale i ve Hrubé Vodě nedaleko Olomouce.

Podle provozovatelů skiareálů víkendové počasí vyšlo, protože na sjezdovkách leželo tři čtvrtě metru sněhu. Zimní idylu na horách si užívali i běžkaři.

Vleky spustil o víkendu poprvé například areál Proskil v Branné na Šumpersku, který zahajuje provoz každoročně mezi prvními v Česku. Zatímco loni se v Branné lyžovalo už 13. listopadu, letos to dřív kvůli nadprůměrným teplotám nešlo.

Česko se probudilo do mrazivého rána, u Volar naměřili minus 28 stupňů

„Zavítalo k nám zhruba šest set lidí, počasí o víkendu bylo fantastické. Bylo sedm stupňů pod nulou a svítilo slunce, jen v sobotu kvůli větru a sněhu dorazilo trochu méně lyžařů,“ zhodnotil majitel střediska Rostislav Procházka, který je spokojený i se sněhovými podmínkami.

„Na svahu máme 60 až 70 centimetrů sněhu, zásoba je velice slušná. Teď budou vleky do pátku zastaveny, pak nám začíná už kurz, takže i pro veřejnost bude poté otevřeno také přes týden,“ doplnil Procházka.

Karlovský expres

Sezona se rozjela i ve Skiaréně Karlov, která je největším centrem sjezdového lyžování v Jeseníkách. Lyžařům byla k dispozici čtyřsedačka Karlovský expres a část sjezdovek i pro večerní lyžování.

„Zavítalo k nám několik stovek lidí. Přijeli i navzdory ztíženým dopravním podmínkám, které kvůli sněhu panovaly po celé republice, jsme spokojeni,“ pochvaloval si mluvčí areálu Boris Keka.

Středisko zahájilo provoz i díky sněhovým podmínkám oproti očekávání o týden dříve, oficiální otevření je totiž naplánované až na sobotu s koncertem kapely 05 a Radeček.

O víkendu se lyžovalo i kousek od Olomouce – ve středisku Hrubá Voda, které ač se nachází na pomezí Hané, má podmínky srovnatelné s horskými areály. Leží totiž v chladné kotlině se svahy obrácenými na sever, teploty jsou tu tak v průměru o pět stupňů nižší než v Olomouci.

„Letos je začátek zimy skutečně mimořádný a my jsme toho využili naplno,“ sdělil za Resort Hrubá Voda Tomáš Drápal.

O nastávajícím víkendu se chystá spustit vleky areál v Koutech nad Desnou, Červenohorské sedlo či Resort Kopřivná.

Přípravy finišují také v Hlubočkách na Olomoucku. „Zasněžujeme, kdykoliv to jde, a dokončujeme poslední přípravy na zahájení zimní sezony. Předpokládáme, že hlavní sjezdovku v celé délce a pojízdný koberec spustíme 8. nebo 9. prosince,“ uvedli na stránkách provozovatelé areálu.

Užít si zimu na horách mohou i běžkaři, připravené jsou trasy z Červenohorského sedla na Ovčárnu, na Paprsku či Staroměstsku.