Požár pole a kombajnu u Ivaně na Prostějovsku způsobil škodu přes sedm milionů...

Požár pole a kombajnu u Ivaně na Prostějovsku způsobil škodu přes sedm milionů korun. Kvůli suchu a větru se rychle šířil dál. | foto: Hasiči Olomouckého kraje

Na poli shořel kombajn s osmi tunami zrní, šířící se požár zastavila orba

  • 36
Kombajn i s osmi tunami zrní shořel na poli u Ivaně na Prostějovsku. Požár se kvůli velkému suchu a větru rychle šířil a zaměstnal devět jednotek hasičů. Než oheň zastavili, shořelo obilí a strniště na ploše zhruba 17 hektarů.

Podle mluvčí hasičů Olomouckého kraje Lucie Balážové oheň zasáhl celý zemědělský stroj.

„Nasadili jsme proto velkoobjemové cisterny s lištami a dvakrát se s pomocí těžké techniky oboralo požářiště, abychom zabránili dalšímu šíření plamenů,“ popsala mluvčí.

„Stroj jsme ochladili, dohasili jsme ohniska a zkontrolovali jsme jej termokamerou. Přímo v obci jsme zřídili čerpací stanoviště,“ uvedla Balážová.

Oheň nikoho nezranil. „Dohled nad požářištěm byl nařízen místní jednotce. Škoda přesáhne sedm milionů korun, z toho 5,5 milionu představuje škoda na kombajnu a zbytek škoda na obilovinách. Jako příčinu určil náš vyšetřovatel technickou závadu,“ dodala mluvčí.

Na místě zasahovaly profesionální jednotky ze stanice Prostějov a Kojetín a jednotky SDH Ivaň, Tovačov, Klenovice na Hané, Dub nad Moravou, Hrubčice, Lobodice a Troubky.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz