Na Jiřího chatě na Šeráku v Jeseníkách se objevila pamětní deska sochaře Otmara...

Na Jiřího chatě na Šeráku v Jeseníkách se objevila pamětní deska sochaře Otmara Olivy (na snímku). | foto: Vlastivědné muzeum Jeseník

Jiřího chata oslavila narozeniny, dostala pamětní desku a dřevěnou známku

  • 4
Chata Jiřího na Šeráku je oblíbeným turistickým cílem Jeseníků. Na konci července uplynulo 135 let od chvíle, kdy Moravsko-slezský sudetský horský spolek slavnostně otevřel vůbec první horskou útulnu, jež na počest vratislavského biskupa Georga von Koppa dostala jméno Georg-Schutzhaus, tedy Jiřího chata.

Na Jiřího chatu na Šeráku se na konci července sjeli zájemci o vzpomínkovou akci.

„Při příležitosti narozenin vzniklo umělecké dílo akademického sochaře Otmara Olivy, které bude zkrášlovat čelní stěnu chaty,“ uvedli zástupci chaty na Facebooku..

Účastníci slavnosti si mohli poslechnout také přednášku o zajímavostech z historie Chaty Jiřího od Matěje Mately.

Chata Jiřího na Šeráku

První turistická chata stála na Šeráku od roku 1888. Byla postavena tehdejším německým sudetským turistickým spolkem. Původně šlo o dřevěnou chatu s několika lůžky a malou hospodou. Chatu však vypálil neznámý žhář.

Rok po vyhoření začala stavba nové kamenné chaty. Celou ji zaplatil vratislavský arcibiskup Jiří Kopp, podle něhož nese jméno. Dokončena byla v roce 1894.

V roce 1927 dostala také terasu a další části. Vedle Švýcárny je nejznámější turistickou chatou v Jeseníkách a patří k nejnavštěvovanějším.

„K tomuto dni byly také speciálně vyrobeny výroční dřevěná turistická známka a výroční vizitka,“ popsali pořadatelé.

Z iniciativy současných nájemců Jiřího chaty a dlouholetého milovníka jesenických hor, známého velehradského umělce Otmara Olivy, zkrášlila čelní zeď oblíbeného turistického objektu pamětní deska, jež byla u příležitosti 135. výročí otevření slavnostně odhalena a pokřtěna.

„Důstojný akt, okořeněný osobitou náturou a humorem zhotovitele tohoto díla pana Olivy, proběhl za nevlídného počasí, které však na vysoký počet přihlížejících jako by ani nemělo vliv,“ popsali zástupci Vlastivědného muzea v Jeseníku na svém webu.

„Potom s přednáškou vystoupil etnograf Vlastivědného muzea Jesenicka Matěj Matela, který účastníky seznámil nejen s historií chaty od jejího vzniku až do roku 1945, ale své vyprávění pojal jako sled nejrůznějších historek a kuriozit, na něž je každé vysokohorské zařízení více než bohaté,“ dodali.

11. května 2023