V olomoucké obchodní galerii se uskutečnil Cosplay Festival, na kterém se...

V olomoucké obchodní galerii se uskutečnil Cosplay Festival, na kterém se objevily desítky oživlých postav z her, filmů a seriálů. | foto: Libor TeichmannMF DNES

Festival Cosplay přilákal do Šantovky čarodějnice, superhrdiny i draky

  • 1
V říši nestvůr a superhrdinů se v sobotu proměnila obchodní galerie Šantovka v Olomouci. Již popáté se zde pořádal Cosplay Festival, na kterém se objevily desítky oživlých postav z her, filmů a seriálů. Letošním tématem byl Halloween. Jde o jedinou akci svého druhu v republice.

U pěti pláten na různých místech v obchodním domě se lidé mohli potkat nejrůznějšími superhrdiny, příšerami, draky a drakobijci, upíry, čarodějkami nebo princeznami. 

„Toto je jedna z mála akcí, kde se komunita cosplayerů setkává s veřejností. Nic podobného u nás neexistuje,” popsal organizátor Pavel Vykydal.

V olomoucké obchodní galerii se uskutečnil Cosplay Festival, na kterém se objevily desítky oživlých postav z her, filmů a seriálů.

Pořadatelé před festivalem vyzývali k tomu, aby do Šantovky přišli v kostýmu také návštěvníci. Soutěžilo se o nejlepší masku, rozdávaly se LED lampiony a večer všechny masky procházely okolím obchodního domu v lampionovém průvodu.

Festival si podle reakcí nejvíce užily děti. Potkaly se se svými oblíbenými hrdiny z pohádek a her a fotily se s nimi. 

„Moc se nám tady líbilo. Náš kluk byl nejvíce nadšený z těch superhrdinů, protože je zná z filmů. Sám přišel v kostýmu Kapitána Ameriky,” pochvalovala si s nadšením jedna z návštěvnic Tereza Kopecká.

Cosplay je složené ze dvou slov - costume (kostým) a play (hra). Smysl spočívá nejen v tom, že se lidé snaží vytvořit kostým dané postavy co nejdetailněji, ale také se snaží do role postav vžít a stávají se herci. 

„Komunita je u nás dost stigmatizovaná, protože se může zdát, že se jedná o děti, co si hrajou na kreslené postavy. My chceme lidem ukázat, že to jsou umělci a herci a že to vše stojí hrozně moc úsilí a píle,“ dodal Vykydal.