K historii města Javorník, centra Rychlebských hor, patří i zničující požár tamního hotelu.

K historii města Javorník, centra Rychlebských hor, patří i zničující požár tamního hotelu. | foto: Archív Marie Krajplové

Interaktivní projekt oživí Rychlebsko, k vidění bude i fotka z americké aukce

  • 0
Ojedinělý interaktivní projekt Vzpomínky Rychlebských hor blíže představí hory na česko-polském pomezí. Dosud nepublikovaný historický materiál mapuje proměny tohoto regionu v průběh téměř dvou století prostřednictvím osobních příběhů. Představí se v červnu na festivalu Blacksphere v Javorníku.

Interaktivní instalace vyzývá návštěvníky k zapojení všech smyslů. Neosloví diváka pouze vizuálně atraktivním zpracováním na pomezí umělecké instalace.

„Primárním cílem, který si projekt klade, je vtáhnout návštěvníky prostřednictvím interaktivní technologie do dění v regionu mezi lety 1800–1968,“ popsala spoluautorka projektu Marie Krajplová, která na Javornicku žije.

Lidé podle ní budou mít nejen jedinečnou příležitost sami odkrývat historické reálie centra Rychlebských hor a přilehlého okolí, ale poutavým způsobem se podílet na spoluvytváření alternativních dějin.

„Na projektu jsme začali pracovat před rokem, kdy bylo zapojení umělé inteligence ještě v rovině teorie, ale poslední rok se technologie vyvinula takovým způsobem, jako kdyby se na projektu chtěla sama podílet,“ řekla.

Časové rozpětí mezi lety 1800 až 1968 bylo zvoleno cíleně. „Pro vhled do ještě vzdálenější minulosti nebyl dostatek materiálu a pro roky nám bližší zase byly překážkou osobní vztahy lidí, kteří ještě žijí,“ zdůvodnila.

Autorské dvojici Marii Krajplové a Jaroslavu Hrdličkovi, která stojí za celým projektem, se podařilo získat doposud nepublikovaný historický materiál.

Fotografie z americké aukce

Autoři pátrali po muzeích, galeriích a filmových archívech, sháněli dobové materiály na aukcích. Nejvíc si Marie Krajplová cení fotografie, kterou objevila na americké aukci na Štědrý den. Jedná se o fotografii domu, který nebyl do té doby na žádném snímku.

Krajplová vyzdvihuje i energii a ochotu pamětníků, se kterou pomáhali. „Je mi líto, že s některými jsme už nestihli natočit to, co jsme si slíbili, protože zemřeli. Na takových projektech je nejvíc omezující čas,“ řekla.

Jako zcela zásadní kapitolu vidí odsun Němců po druhé světové válce a ztrátu původní identity. Bere ji však jako fakt, který není třeba měnit.

„Tak jako člověk nevstoupí do stejné řeky dvakrát, tak návrat identity dob minulých není možný. Naopak je to příležitost bez zatížení zvyků minulých vytvořit tradice nové,“ míní Krajplová.

Identita Rychleb je unikátní

Kraj pod Rychlebskými horami má podle ní svoji novou identitu, kterou vytvořili postupně lidé, kteří se sem přistěhovali a promíchali se s lidmi, kteří zde zůstali.

„V tom jsme unikátní. Nemám potřebu nikoho zachraňovat a myslím si, že lidé zde to ani nepotřebují. Naopak, svým přístupem mne stále utvrzují v tom, že jsme si před lety s rodinou vybrali jedinečné místo pro život se skvělými sousedy,“ doplnila.

Přestože projekt mapuje události konkrétního místa, nabízí zároveň obecnější výpověď o Rychlebských horách.

„Věřím, že až lidé uvidí animace, budou chtít sami přispět svými vzpomínkami a společně se nám podaří vytvořit kolektivní vzpomínkovou mapu Javorníku jako centra Rychleb a přilehlého okolí,“ přeje si autorka.

Projekt neskončí festivalovou premiérou v červnu. „Ve formě putovní výstavy jej bude možné zhlédnout také na dalších místech v České republice,“ upozorňuje Krajplová. Vývoj projektu a aktuality lze sledovat na webových stránkách www.blacksphere.one.