V Prostějově, kde je díky rovinatému terénu jízda na kole velmi populární, funguje veřejná půjčovna bicyklů od března 2019. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Půjčování kol v Prostějově už opět funguje, v ulicích jich i přibude

  • 0
Milovníci bicyklů z Prostějova si také v letošním roce budou moci vypůjčit kolo na cesty po městě. Systém sdílení kol začal znovu fungovat od tohoto měsíce, zájemci mají k dispozici kolem 130 kol na desítce pevných stanic.

„Výpůjčky kol již v Prostějově zdomácněly. Lidé si zvykli bicykly využívat. A to nejen proto, že se jedná o zdravý pohyb po městě, ale i proto, že jde o nejrychlejší dopravu na malou vzdálenost. Půjčení i vrácení kola zabere pár sekund, levnější je již jen chůze,“ uvedl náměstek primátora Jiří Pospíšil.

V Prostějově přezdívaném městem kol má celý systém velkou popularitu. V letech 2019 a 2020 šlo asi o sedmdesát tisíc výpůjček každý rok.

„V některých měsících jsme překročili i hranici deseti tisíc, bohužel nám statistiku kazil fakt, že rok 2020 byl nejdeštivějším za posledních šedesát let a byla také pandemie,“ dodal Pospíšil.

Na druhou stranu kvůli koronaviru řada Prostějovanů začala raději jezdit na kole než využívat například hromadnou dopravu.

Část stojanů ale město muselo loni kvůli vandalům odstranit. „Jednalo se hlavně o Kolářovy sady u workoutového hřiště. Zde docházelo opakovaně k ničení kol a někdy kola končila v přilehlém rybníčku,“ řekl Pospíšil.

I přesto město tento rok uvažuje o rozšiřování celého systému. „Jak nás ujistil provozovatel, letos vyčlení více bicyklů tak, aby bylo v každém okamžiku minimálně 130 aktivních kol. Pro rozšíření už jsou vytipované lokality, kde by bylo možné přidat pět až deset stanic,“ uvedl náměstek.

Jde například o Vrahovickou ulici, Čechůvky, Husovo náměstí, Určickou, Brněnskou u hřbitova, Okružní či Fanderlíkovu ulici.

Jak vypadalo před dvěma lety slavnostní zahájení provozu půjčovny kol

2. března 2019