Celkem devět jednotek hasičů bojovalo v neděli 28. ledna 2018 v Prostějově s požárem budovy tiskárny.

Celkem devět jednotek hasičů bojovalo v neděli 28. ledna 2018 v Prostějově s požárem budovy tiskárny. | foto: HZS OLK

Prostějovskou tiskárnu nejspíš někdo zapálil, žháře policie nevypátrala

  • 7
Po téměř půl roce ukončila policie a hasiči vyšetřování lednového požáru budovy tiskárny v Prostějově. Podle všech zjištění je velmi pravděpodobné, že oheň někdo úmyslně založil. Pachatele se ale vypátrat nepodařilo, policie proto případ odložila.

Policisté, kteří událost prověřovali jako možný trestný čin poškození cizí věci, spolupracovali s vyšetřovateli hasičů a dalšími odborníky. Místo požáru mimo jiné už v lednu prohledal i psovod se psem vycvičeným na vyhledávání látek urychlujících hoření.

„Po vyhodnocení všech dostupných informací, odborných vyjádření a poznatků policisté došli k závěru, že nejpravděpodobnější příčinou požáru bylo jeho úmyslné založení. Zcela vyloučit nicméně nelze ani technickou závadu,“ uvedl prostějovský policejní mluvčí František Kořínek.

„Protože se nepodařilo prokázat, že čin spáchal konkrétní člověk, policisté případ odložili,“ dodal.

Požár tiskárny v Prostějově

Plameny zachvátily dvoupatrovou budovu sestavenou z několika unimobuněk o rozloze zhruba dvacet krát patnáct metrů v Olomoucké ulici 28. ledna před půl sedmou ráno. Kvůli požáru vyhlásili hasiči druhý stupeň poplachu, celkem zasahovalo devět jednotek.

S ohněm bojovali zhruba devět hodin a kvůli hustému kouři museli používat dýchací přístroje, aby uvnitř budovy mohli zlikvidovat všechna ohniska.

Část konstrukce se ale navzdory jejich snaze nakonec zřítila. Odhady výše škody zprvu sahaly až k deseti milionům korun, nakonec byla vyčíslena na čtyři a půl milionu.

Podívejte se, jak vypadal lednový požár budovy tiskárny v Prostějově

28. ledna 2018