Otec mladého prostějovského aktivisty Jakuba Čecha a bývalý vedoucí místního...

Otec mladého prostějovského aktivisty Jakuba Čecha a bývalý vedoucí místního kina Metro Ivan Čech | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Otce aktivisty Čecha vyhodilo městské kino neoprávněně, rozhodl soud

  • 34
Otec mladého prostějovského aktivisty a kritika tamní radnice Jakuba Čecha, který loni v dubnu dostal vyhazov z městského kina, vyhrál spor o svou výpověď. Ivan Čech byl neformálním šéfem kina, ale poté, co radnice provedla jeho transformaci, přišel jako jediný o práci. Je přesvědčen, že šlo o mstu města za aktivity syna.

Jak zjistila MF DNES, prostějovský okresní soud tento týden vyhověl žalobě Ivana Čecha.

„Soud vycházel zejména z výpovědi, kterou pan Čech převzal. V této výpovědi je pouze napsáno, že práci, kterou vykonával, bude nadále vykonávat ředitelka kina. Pokud tu pracovní náplň přebírá jiný zaměstnanec, tak soudní praxe dovodila, že to není pravým důvodem pro výpověď z pracovního poměru pro nadbytečnost,“ odůvodnil verdikt předseda senátu Věroslav Řezáč.

Ivan Čech rozsudek považuje za satisfakci. „Výpověď byla jednoznačná msta. Doufám, že si voliči uvědomí, kdo se na mém vyhazovu podílel a zohlední to při svém rozhodování,“ vyzval Čech s odkazem na nadcházející komunální volby. Jeho advokát Václav Láska dodal, že soud dal za pravdu argumentům žaloby.

„Kino naši argumentaci ani nepopíralo, jen si prostě mysleli, že jim to projde,“ podotkl advokát a zároveň senátor Láska.

Město slibovalo úsporný plán, teď ho kino stojí třikrát víc

Prostějovská radnice od počátku popírala, že by transformace kina v příspěvkovou organizaci jakkoliv souvisela s Jakubem Čechem. Před dvěma lety argumentovala tím, že služby kina budou lepší a provoz levnější. Původně město pro rok 2017 počítalo s příspěvkem ve výši 1,5 milionu korun, pro následující roky kolem jednoho milionu.

Výpadek měly nahradit příjmy z doplňkových činností, které kino jako příspěvková organizace bude moci nastartovat. Realita je však diametrálně odlišná. Návštěvnost se sice zvýšila, v rozpočtu však byla pro kino na rok 2017 částka 2,4 milionu korun a letos už 3,5 milionu.

„Byl to plán, který nebyl dodržen tak, jak jsme předpokládali,“ přiznala primátorka Prostějova Alena Rašková.

Jak bude kino Metro na soudní verdikt reagovat, zatím není jasné. Stanovisko ředitelky Barbory Prágerové, která vyhrála výběrové řízení a Ivana Čecha vyhodila z práce, se redakci nepodařilo zjistit, protože nezvedala telefon.