ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: HZS LK

Hasiči v Prostějově chtějí novou stanici, stát by mohla do pěti let

  • 3
Profesionální hasiči v Prostějově by se mohli do pěti let dočkat nové stanice postavené na zelené louce. Do současného sídla totiž mají problém zaparkovat moderní techniku a nevyhovuje jim ani výjezd na frekventovaný okruh.

Se stále většími problémy se musejí potýkat prostějovští profesionální hasiči ve svém současném sídle v centru města. Vnitřní prostory jsou příliš malé, aby zde mohla parkovat moderní technika, nevyhovuje ani výjezd ze stanice na velmi frekventovaný vnitřní okruh Prostějova.

Vedení krajského hasičského sboru se proto rozhodlo, že jim ve městě v Brněnské ulici vybuduje nové moderní sídlo.

„Naše problémy se tak vyřeší. Potíže máme hlavně s garážováním techniky, protože objekt se před sedmdesáti lety stavěl pro automobily úplně jiných parametrů. Ze stanice rovněž vyjíždíme pouze jedinou branou, a to do jedné z nejfrekventovanějších ulic v Prostějově,“ potvrdila mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

„Šatny a prostory pro hasiče už také neodpovídají legislativním a hygienickým požadavkům,“ dodala.

Dostavba ani přestavba bohužel není možná kvůli vnitřnímu uspořádání budov.

„Proto jsme se rozhodli pro výstavbu nového komplexu na zelené louce v Brněnské ulici,“ řekla mluvčí.

Vybudování moderního sídla hasičů již podpořila prostějovská radnice, která poskytne potřebné pozemky. S městem tak hasiči nedávno podepsali memorandum o spolupráci.

„Plánujeme větší prostory pro naši techniku a moderní zázemí pro výkon státní správy, pro služby hasičů a jejich fyzickou, odbornou i praktickou přípravu. Velikostně se bude prostějovská stanice shodovat s novou požární stanicí v Přerově. Navýšení počtu techniky ani příslušníků neplánujeme. Součástí areálu bude také výjezdové středisko,“ podotkla mluvčí hasičů.

Stavba má být hotová během pěti let

Náklady budou podle Balážové známy až po zpracování projektu, na který hasiči dostali příspěvek z Olomouckého kraje ve výši dvou milionů korun a stejnou sumu i od města Prostějova.

Na investici chce vedení hasičského sboru získat dotace z Evropské unie.

„Nové sídlo územního odboru a stanice v Prostějově bychom chtěli mít hotové v horizontu pěti let,“ řekla mluvčí krajských hasičů Balážová.

V areálu pak bude nejen nová stanice, ale i prostory pro přípravu a případně zázemí pro další složky integrovaného záchranného systému včetně interaktivního centra pro vzdělávání obyvatel v oblasti bezpečnosti.

„Městské zastupitelstvo již memorandum o spolupráci při výstavbě nové stanice hasičů schválilo,“ uvedla mediální referentka na prostějovské radnici Anna Kajlíková.

„Město Prostějov je vlastníkem pozemků. K tomu, aby hasičský sbor mohl zadat veřejnou soutěž, musí mít registraci této akce na ministerstvu financí a při této registraci doložit vazbu k pozemku. Majetkoprávní vyrovnání se bude řešit samostatně před zahájením výstavby,“ dodala.