Při požáru domku na Šumpersku překvapil hasiče třímetrový krokodýl

  • 178
Krokodýl nilský nad ránem překvapil hasiče, kteří zasahovali u požáru zahradního domku v Klopině na Šumpersku. Zvíře i plameny se nakonec podařilo zkrotit.

„Krokodýla nilského nalezli dnes nad ránem hasiči při požáru zahradního domku v Klopině. Jednalo se o třímetrový živý exemplář, který se volně pohyboval v přízemí objektu o rozměrech zhruba pět krát čtyři metry,“ popsala mluvčí olomouckých hasičů Lucie Balážová.

Zásah musel být kvůli krokodýlovi přerušen a hasiči přivolali odborníka na odchyt zvířat.

Ten přijel během několika desítek minut. „Krokodýl byl odborně odchycen pomocí lan a přemístěn do garáže,“ potvrdila mluvčí Balážová.

Požár se hasičům podařilo zkrotit ještě před nalezením zvířete, po jeho odchytu zásah jen dokončili.

„Příčinou požáru byla nedbalost a předběžná škoda byla odhadnuta na 90 tisíc korun,“ dodala mluvčí hasičů.  

O případ se zajímá policie, která dům střežila, dokud neproběhlo ohledání požářiště. 

„Případ nyní policisté dokumentují. Protože v České republice není obvyklé chovat třímetrového krokodýla, podáme podnět na Krajskou veterinární správu pro Olomoucký kraj, aby legálnost tohoto chovu prověřila,“ sdělila mluvčí policie Tereza Neubauerová.

Chov nebyl na veterinární správě hlášený

Ředitel Krajské veterinární správy pro Olomoucký kraj Aleš Zatloukal potvrdil, že o chovu neměli veterináři žádné informace. „Bohužel jsme o tomto chovu vůbec nevěděli. Až hasiči ukončí místní šetření, pak se na to vrhneme. Pokud zjistíme chovatele, mohl by dostat poměrně velkou pokutu až do 100 tisíc korun. Kdyby tam nezačalo hořet, vůbec nikdo se o tom nedozví,“ řekl ředitel.

Chovatelů krokodýlů je podle něho v zemi velice málo, zvíře proto zatím zůstane v Klopině. Veterinární správa celou věc prošetří a buď sama zahájí správní řízení, nebo věc předá na příslušný pověřený obecní úřad. 

„V úvahu připadá i zabavení zvířete, pokud by se chovatel už dál nemohl sám postarat. Problém by byl, kam to zvíře umístit. To bude velký problém,“ přiznal ředitel veteriny Zatloukal.

Krokodýla měl v Klopině už nějakou dobu zdejší chovatel ptactva. Místostarosta Klopiny Miroslav Hýbl potvrdil, že se o tom všeobecně vědělo. 

„Všichni v obci věděli, že tam běhá krokodýl. Nikdy s ním však nebyl žádný problém. Chovatel ho měl zavřeného úplně vzadu za barákem, kam nikdo neměl přístup. Nikdo si nestěžoval a zvíře nikdy neuteklo. Nebyl s ním problém,“ řekl Hýbl.

,